Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama a întreprins marți, 21 iunie, o vizită de lucru în raionul Ungheni, unde s-a întâlnit cu autoritățile publice locale, cu producătorii agricoli și a vizitat gospodăriile agricole care au fost afectare de grindina de la sfârșitul săptămânii trecute. Acolo, agricultorii au adresat multiple întrebări legate de grindina care i-a afectat dar și de măsurile care vor fi întreprinse de autorități.
Potrivit unui comunicat al MAIA, ministrul Eduard Grama a explicat că Serviciul Special pentru Influențe Active Asupra Proceselor Hidromeorologice nu a putut interveni din cauza restricțiilor de lansare a rachetelor antigrindină în direcția frontierei cu România. Potrivit ministrului, în cadrul MAIA a fost creat un grup de lucru care elaborează proiectul de lege privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultură. Acest document va răspunde realităților și va stimula inclusiv asigurarea producătorilor agricoli. În aceeași ordine de idei, Eduard Grama a informat fermierii despre faptul că recent a fost lansat conceptul de modernizare și extindere a sistemului național antigrindină.
De asemenea, pe agenda discuțiilor sau regăsit subiecte precum regulamentul de subvenționare pentru anul curent, Legea subvenționării, plata datoriilor la subvenții și compensații, impozitul în agricultură și altele.
Ulterior, conducerea MAIA a vizitat Colegiul Agroindustrial din orașul Ungheni unde a discutat cu profesorii despre dificultățile pe care le întâmpină în activitatea pe care o desfășoară. Eduard Grama a accentuat importanța calității studiilor în cadrul instituțiilor de învățământ mediu de specialitate în domeniul agroindustrial. Potrivit ministrului sectorul are nevoie de specialiști calificați care să asigure continuitatea politicilor elaborate în domeniu și să contribuie la modernizarea agriculturii.
La rândul său, viceministrul Iurie Ușurelu s-a întâlnit cu agricultorii din raionul Glodeni unde a discutat problemele actuale din domeniu. Printre acestea se numără: crearea fondului de asigurare de la calamități în agricultură; susținerea agriculturii ecologice, noile piețe de desfacere pentru produsele agricole ecologice; posibilitatea introducerii impozitului unic pentru agricultori și altele.
Amintim că, viceminiștrii Nicolae Olaru și Vasile Luca au efectuat duminică, 19 iunie, o vizită în localitățile care au fost afectate de grindina și ploile abundente de la sfârșitul săptămânii trecute.
Dina Roșca