În vara-toamna anului 2014, cu suportul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), au fost create grupe de producători agricoli în sectorul horticol. Aceasta a comunicat coordonatorul Programului de granturi investiționale ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” MAC-P, Olga Sainciuc în cadrul întrevederilor cu două grupuri de producători din sudul republicii.
Cinci producători de legume și fructe din satul Ucrainca (Căușeni), au decis sa-și unifice eforturile și au creat cooperativa de întreprinzători „Com-Ecoleguma”. Întreprinderea e specializată în producerea cartofului timpuriu, cartofi și semințe de cartofi. În afară de acestea produc sfeclă, morcov, ceapă, usturoi.
”Ce ne deosebește pe noi de alți producători – producerea ecologică a legumelor prin utilizarea doar a îngrășămintelor naturale. Colaborăm constant cu unul din puținele laboratoare biologice rămase în republică, Laboratorul Biologic din Soroca, ce ne furnizează ”arme biologice” contra dăunătorilor„, a declarat unul din fondatorii cooperativei, Odaischii Igor.
Alți cinci producători din satul Caplani (Ștefan Vodă) au creat cooperativa de întreprinzători ”Ivas Eco-Prim”. Ei produc o gamă largă de produse horticole – piersici, nectarine, struguri de masă, mere, zmeură, căpșuni, dovlecei, cartofi, semințe de cartofi, ardei dulce, castraveți. Fiecare din producători posedă sere, iar plantațiile tuturor fondatorilor sunt dotate cu sisteme de irigație.
”Ne-am asociat pentru a rezolva două probleme de bază cu care ne confruntăm – să putem livra cantități mai mari de fructe și legume pentru a cointeresa distribuitorii și evita intermediarii, și să ne unim eforturile pentru construcția și instalarea unui frigider de circa 500 tone”, a zis Tăbunșcic Valeriu, liderul cooperativei.
Ambele grupuri vor aplica la Programul de granturi investiționale ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” al proiectului MAC-P, care vine să susțină producătorii în procurarea de utilaje și tehnologii post-recoltă, cu un plafon maxim de 350 mii dolari SUA pentru un grup de horticultori, dar nu mai mult de 50% din investiția efectuată.
Data limită a depunerii dosarelor la cea de a doua rundă a programului este 15 decembrie 2014.
Reamintim, la prima rundă de selectarea a dosarelor în cadrul Programului de granturi investiționale, realizat de către proiectul MAC-P în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, au participat 9 cooperative de întreprinzători agricoli, dintre care au fost aprobate spre finanțare solicitările a opt cooperative, suma cumulativă a granturilor fiind de 28 mln.lei. Granturile sunt oferite prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură.
Bugetul Programului de granturi este de $7 mln. și va fi realizat până în 2017.
Dina Roșca