În raionul Ștefan Vodă secerișul din acest se apropie de sfârșit. Potrivit unui comunicat publicat pe pagina web a Consiliului raional, la moment din suprafața totală de 21444 ha ocupate de culturile de câmp a fost strânsă recolta de pe 16700 ha, ce constituie 78 de procente, rodnicia media fiind de 3,6 t/ha.
Dacă luăm după culturi, tabloul general este următor: grâul este recoltat de pe 13500 ha din 18729 (74 procente), rodnicia medie constituie 3,67 t/ha; orzul de toamnă este recoltat de pe 2064 ha (100 procente), rodnicia – 3,31 t/ha; orzul de primăvară – 2084 ha (100 procente), rodnicia – 3,2 t/ha; mazărea – 803 ha (100 procente), rodnicia – 3,29 t/ha.
Deja au terminat recoltarea CAP „STA-PRIM” din s. Talmaza, SRL „Tradițional” din s. Alava, SRL „Iridrea” și GȚ „Agro Valentina” din s. Tudora, ÎM „КWB GRUP” din s. Talmaza.
Cea mai înaltă rodnicie la hectar până la moment au obținut: grâu, 6 t/ha – SRL „Alimer Agro” din s. Tudora) și 5,1 t/ha – SRL „Focaro Agro” din s. Copceac, orz,4,3 t/ha – SRL „Focaro Agro”; mazăre, 4t/ha – SRL „Focaro Agro”.
Nicolae Molozea, președintele raionului, împreună cu Vasile Rufa, șeful direcției agricultură și alimentație, în săptămâna curentă s-au deplasat în trei gospodării agricole din raion, scopul principal fiind cunoașterea situației reale la seceriș și acordarea ajutorului în caz de necesitate. Astfel, au fost vizitate câmpurile SRL „Purcari Service”, conducător dna Valentina Boiștean, SRL „Antonești Agro”, conducător dl Valentin Malancea, și SRL „Carahasani Agro”. În discuții cu conducătorii agenților economici dl Molozea s-a referit la multiplele aspecte ce țin de activitatea gospodăriilor. S-a constatat un moment pozitiv – agricultorii nu sunt deranjați, ca pe timpuri, de diferite organe de control. Președintele raionului s-a interesat dacă gospodăriile au datorii istorice care se formează și din penalități, deoarece Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Ștefan Vodă întreprinde măsuri prevăzute de legislația în vigoare față de datornici. Cerința agricultorilor de a modifica legislația, anulând penalitatea pe datorii va fi susținută și de Consiliul raional prin demers oficial către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Guvern și Parlament, a punctat președintele raionului.
Pierderile SRL „Carahasani Agro” în urma calamităților naturale se estimează la 4170 mii lei. Grindina care de două ori a căzut în zonă a afectat grav livezile de măr, prune, piersici, via (soiurile de masă), inul, grâul. Gospodăria care în anii precedenți înregistra cea mai înaltă rodnicie a culturilor agricole, ocupând locuri de frunte în concursul raional „Spicul de aur” va avea rezultate mult mai modeste. Se întreprind toți pașii necesari, inclusiv la nivelul Consiliului raional, a informat dl Nicolae Molozea, pentru despăgubirea de către stat a pierderilor suportate. În context, asigurarea riscurilor în agricultură este necesară, însă rar întâlnită nu numai în raionul nostru, dar și în întreaga republică…
Dacă timpul va ținea cu agricultorii care muncesc cu sârguință recoltarea culturilor de câmp va finaliza la începutul săptămânii viitoare.