Cu ocazia demarării campaniei de seceriș, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a vizitat vineri, 01 iulie, gospodăria fermierului Andrei Gîrlea din localitatea Țareuca, raionul Rezina. Ministrul a discutat cu fermierii din regiune despre dificultățile întâmpinate în cadrul campaniei de recoltare a cerealelor, și chiar a urcat la volanul unei combine. La eveniment a fost prezentă și conducerea raionului Rezina în persoana vicepreședintelui în probleme de mediu și dezvoltare regională, Andrei Godoroja.
În discuții cu fermierii ministrul Eduard Grama a menționat că în anul curent se preconizează obținerea unui volum global de cca 1 mln. tone cereale, inclusiv grâu de toamnă – cca. 964 mii tone, productivitatea la 1 ha preconizându-se de cca 3t/ha. Ministrul a apreciat înalt gospodăria fermierului Andrei Gîrlea, menționând că este un model de agricultor care se informează continuu despre politicile în domeniu și participă la proiectele de susținere a agriculturii în Republica Moldova.
Gospodăria fermierului Andrei Gîrlea se specializează în cultivarea culturilor: grâu, orz de toamnă, orz de primăvară, mazăre, porumb, sorg, floarea soarelui, rapița, soie, dar și culturi etero-oliaginoase: oregano și lavanda. De asemenea dispune de o livadă de prune și livada de mere. Aceasta are în proprietate tehnică agricolă performantă cu ajutorul căreia a implementat tehnologia no-till și mini-till pe o suprafața de 1600 ha. Împreună cu alți producători agricoli a beneficiat în cadrul programului MAC-P de o porțiune de grant și în prezent construiește un frigider și 2 uscătorii.
De menționat că, la sfârșitul săptămânii trecute, producătorii agricoli din raioanele din zona de centru și sud ale republicii au demarat campania de recoltare a culturilor cerealiere și leguminoase. A început recoltarea orzului și a grâului de toamnă. Conform datelor operative prezentate de direcțiile agricole raionale, recoltarea orzului a început în raioanele Cahul, Rezina, Ialoveni, și Dondușeni. Productivitatea medie la 1 ha se înregistrează la nivel de 4,7 t/ha la Rezina și respectiv – 3,66 t/ha Cahul. Este important să menționăm că productivitatea medie la 1 ha înregistrată depășește rezultatele obținute în anul 2015 cu cca 1,3-1,5 t/ha(Productivitatea medie la 1 ha în anul 2015 – 2,27 t/ha, media 2011-2015 – 2,1 t/ha).
Recoltarea grâului de toamnă a început în raionul Cahul unde s-a înregistrat productivitatea la 1 ha la nivel de 3,9 t/ha.(Productivitatea medie la 1 ha în anul 2015 – 2,76 t/ha, media 2011-2015 – 2,67 t/ha).
Culturile cerealiere pentru recolta anului 2016, au fost semănate pe o suprafață de cca 380,5 mii ha, inclusiv: 311 mii ha cu grâu de toamnă, 48,1 mii ha cu orz de toamnă, orz de primăvară – 19,4 mii ha, grâu de primăvară – 1,0 mii ha, alte culturi – 1,0 mii ha. Suprafața culturilor cerealiere, comparativ cu anul 2015, este mai mică cu 5-6 %. Rapița ocupă suprafața de 17,9 mii ha. Mazărea a fost semănată pe 7,5 mii ha.
Conform informaţiei prezentate de Inspectoratul „Intehagro”, în campania de recoltare vor fi antrenate circa 4 mii combine.
Ținem să menționăm că, recoltarea cerealelor se efectuează, de obicei, în zilele cele mai uscate şi cu temperaturi înalte, fapt care sporeşte riscul apariţiei incendiilor. În context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare atenționează producătorii agricoli, în perioada desfăşurării campaniei de recoltare a cerealelor, să manifeste prudență maximă și să respecte normele şi regulile de apărare împotriva incendiilor.
Elena Ivanov