În Moldova va fi creată o fabrică de prelucrare a soiei și o seră de cultivare a ardeilor grași
În cadrul celei de-a 39-a Conferințe a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentaţie (FAO), care îşi desfăşoară lucrările în perioada 06-13 iunie, curent, la Roma, José Graziano da Silva, a fost reales pentru al doilea mandat consecutiv, în funcția de Director General al FAO, obținînd cel mai mare număr de voturi din istoria Organizației – 177 din 182 exprimate.
Cu această ocazie, în discursul său ,,de după alegere” José Graziano da Silva a reafirmat angajamentul FAO de eradicare a foametei și malnutriției.
Republica Moldova este reprezentată la eveniment de viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vlad Loghin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Italiană, E.S. Stela Stingaci, Reprezentant permanent al R.Moldova la FAO şi consilierul Ambasadei, Tudor Vasilica, Reprezentant-adjunct.
Pe data de 12 iunie, participanții la Conferință urmează să aleagă membrii Consiliului FAO.
În cadrul lucrărilor conferinţei, viceministrul Loghin, a participat la masa de lucru cu genericul Comerțul agroalimentar și integrarea regională în Europa și Asia Centrală, unde a informat participanții despre asistența acordată de către FAO Republicii Moldova, la crearea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor şi activitatea acestei instituţii.
S-a specificat că, asistența FAO a fost orientată atît către sectorul public cît și cel privat, pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli să se conformeze standardelor internaționale, dar şi pentru a contribui la facilitarea comerțului internațional.
De asemenea, a fost menționat sprijinul FAO acordat Guvernului RM la modificarea Legii privind produsele alimentare, precum și cooperarea strînsă cu Codex Alimentarius.
În cadrul Conferinței, viceministrul a avut mai multe întrevederi bilaterale cu reprezentanţii statelor participante la eveniment, precum şi înalţi oficiali din cadrul FAO.
La întîlnirea cu Șeful Delegației Israelului, s-a discutat despre consolidarea cooperării în domeniul agroalimentar, inclusiv despre doua proiecte ce țin de crearea în Moldova a unei fabrici de prelucrare a soiei și asamblarea unei sere de cultivare a ardeilor grași.
Cu șeful delegației egiptene, Dina El-Khishin, Director din cadrul Ministerului Agriculturii al Egiptului, a fost abordat subiectul semnării viitorului acord bilateral de liber schimb, care va reglementa importul și exportul fără taxe a fructelor, în special, a merelor din Republica Moldova și respectiv, a citricelor din Egipt.
Interlocutorii au vorbit despre procedurile legale, deja iniţiate.
În context, El-Khishin, a declarat că, autoritățile de la Kairo sînt interesate de semnarea acestui acord și, în scurt timp, ministerul va fi informat despre evoluțiile la acest subiect, prin intermediul Ambasadei Egiptului la București.
De asemenea, Vlad Loghin, a avut o întrevedere cu Vladimir Kuzneţov, Reprezentantul Permanent al Federatiei Ruse la ONU, tema discuţiei fiind facilitarea exportului produselor agricole din Republica Moldova pe piața Federaţiei Ruse.
*Foto simbol
Diana Munteanu