Incubatoarele ieftine sunt de o calitate îndoielnică și, de cele mai multe ori, cele pe care și le permit micii fermieri permit un număr foarte mic de ouă care pot fi incubate în același timp. Pentru gospodarii cu ceva talent și ca meșteri, soluția ar fi construirea unei clocitoare artizanale care, cu siguranță, va avea o viață și o eficiență mult mai mare decât variantele similare din comerț.
Există mai multe modalități de a vă construi un incubator, dar toate au la bază câteva elemente:
–o cutie (se poate confecționa din lemn și se izolează, se poate folosi o cutie din zăpadă artificială/polistiren, se poate opta chiar pentru un frigider care nu vă mai este de folos– da, am văzut cazuri)
-o sursă de căldură reprezentată de un bec cu intensitate reglabilă (aici trebuie să vă pricepeți un pic sau să cumpărați o lampă de birou care are această funcție)
-o plasă din care să improvizați un suport pentru ouă și care să le și despartă de sursa de căldură
-un mic bol cu apă
-un termometru digital care să indice obligatoriu și umiditatea
-un geam care să poată fi montat ca fereastră
-un ventilator de calculator pentru a se realiza circularea aerului în incubator.
Pasul 1 – Montarea sursei de căldură
Pasul 2 – Montarea suportului pe care vor sta ouăle. El se pune pe fundul cutiei ca să permită circulația aerului pe toate laturile oului dar care să și protejeze ouăle și viitorii pui de a intra în contact cu sursa de căldură.
Pasul 3 – Montarea termometrului și a sursei de umiditate. În interiorul incubatorului este nevoie de o temperatură constantă între 36 și 38 de grade Celsius, ideal 37,5 grade Celsius. Este importantă și plasarea unui bol cu apă cu un burete/lavetă umezită care să poate crea în incubator o umiditate de 50%, mai mare – de 85% cu câteva zile înainte ca puii să iasă din ou.
Pasul 4 – Montarea unei ferestre pentru monitorizarea temperaturii și a umidității, a stării ouălor. În această fază se poate monta și sursa de ventilație.
Cât despre circulația aerului, aceasta poate fi stimulată atât prin câteva găuri atent făcute – depinde forma cutiei și de dimensiune, dar se preferă montarea în interior a unui ventilator de calculator.
Cum se întorc ouăle în incubator
Ouăle puse în clocitoare se întorc de trei-patru ori pe zi, cu mare atenție, cu 1/3 până la 1 în jurul axei pentru ca embrionul să nu lipească de coajă. În acest scop se recomandă să insemnăm ouăle cu un creion, pentru a ști de pe ce parte am început să le întoarcem. Fazele critice sunt între cea de-a treia și cea de-a cincea zi, când se formează sistemul respirator și începe schimbul de substanțe prin prelucrarea albușului și grăsimii, precum și între ziua 18 și ziua 20 când se realizează respirația prin plămâni. Începând de acum, puii produc din ce în ce mai multa caldură, iar pentru a evita supraîncălzirea și eventualele urmări ale acesteia, trebuie să scădem temperatura cu circa 1 grad.
Întoarcerea ouălor se efectuează din a patra zi până în ziua 18. Primele 3 zile și ultimele 3 zile, ouăle nu se intorc. Din ziua 19 doar verificați dacă a început eclozarea.
Atenție – nu se vor folosi ouă din comerț, ci ouă de la fermieri care, de preferat cresc găinile în aer liber.
Perioada de incubație a ouălor de găină este de 21 de zile, iar în ziua a opta se va putea observa care ouă sunt bune și care nu. Se va folosi o sursă de lumină – o lanternă care vă va indica prin expunerea oului dacă acesta dezvoltă sau nu un embrion.
Un randament bun de eclozare este între 50% și 85%.
Sursa: agrointel.ro