La doar 22 ani, un tanar fermier din Oradea a reusit sa atraga de partea sa numerosi clienti din spatiul online, care nu doar ii achizitioneaza legumele, ci chiar il incurajeaza sa se dezvolte in fiecare zi. „Ferma lui Ionut” este o afacere de familie inceputa acum mai bine de 20 ani, insa care a renascut gratie unei simple pagini de Facebook.
Ionut Moldovan este un tanar legumicultor care si-a dorit sa isi extinda baza de clienti intr-un mod cat se poate de simplu: sa fie prezent online. Succesul nu a intarziat sa apara, mai ales ca Ionut livreaza produsele la domiciliul clientilor.
„Ferma de legume este a parintilor mei, care au pornit in aceasta meserie acum mai bine de 20 ani. Eu, de mic, vacantele si weekendurile le petreceam la sat, prin urmare am petrecut foarte mult timp intre legume. Am inceput sa prind drag de ele, de aceea m-am implicat tot mai mult in aceste activitati, alaturi de ai mei. Mai mult decat atat, am decis sa studiaz acest domeniu. Sunt student la Agricultură la Oradea”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionut Moldovan.
In prezent, „Ferma lui Ionut” dispune de un spatiu protejat de circa 2,5 hectare, unde cresc legumele. Pe langa aceasta suprafata, familia lui Ionut lucreaza alte 37 de hectare cu cereale, in comuna Roit, judetul Bihor.
„Cultivam aproape orice, mai putin radacinoasele, deoarece solul nu prea ne permite. Astfel, avem ardei, castraveti, rosii, varza, vinete, conopida, gogosari, dovlecei, ceapa verde, salata, ridichi”, ne-a mai spus Ionut Moldovan.
Pentru a produce legume cat se poate de naturale, in cadrul fermei se folosesc bondari pentru polenizare si insecte pradatoare pentru a combate daunatorii.
„Legumele nu le stropim, ne dorim foart mult sa punem accent pe calitatea produselor. La rosii de exemplu folosim bondari pentru polenizare. De asemenea, avem si niste insecte-pradatori, naturali, care atrag si distrug insectele daunatoare. Impotriva gandacului de Colorado folosim o substanta bio ca insecticid local. Plus gunoiul de grajd, ca ingrasamant de baza”, ne-a mai povestit tanarul fermier.
In ceea ce priveste valorificarea, aceasta se desfasoara pe doua canale: in piata Rogerius din Oradea, iar mai nou si prin intermediul paginii Facebook „Ferma lui Ionut”.
„Ne-a bucurat foarte mult sa descoperim ca exista o cerere foarte mare de legume inclusiv in spatiul online. Lumea doreste sa aiba ceva de calitate si sa ii fie si facil sa achitioneze. Facem livrari cam de doua ori pe saptamana, la circa 100 de persoane. Planificam de asemenea si productia in functie de cererile pe care le avem”, ne-a mai spus tanarul agricultor.
Anul trecut, Ionut Moldovan a reusit de asemenea sa acceseze si fonduri europene nerambursabile prin masura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”, proiect prin care isi doreste sa extinda suprafata cultivata cu legume.
„Pentru viitor, eu si fratele meu ne propunem sa adaugam un plus de valoare cerealelor pe care le cultivam acum, de aceea dorim sa ne infiintam o ferma de vaci de lapte. Dorim sa luam vreo 10 capete prin programele de minimis”, ne-a mai spus Ionut Moldovan.
Tinerii fermieri au posibilitatea sa acceseze in acest an fonduri europene nerambursabile PNDR in valoare totala de 170 milioane de euro, in cadrul submasurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.