Unul dintre cei mai tineri pomicultori din Romania este fara indoiala Andrei Boticiu, care, la doar 17 ani, a reusit sa isi infiinteze in acest an prima sa plantatie de zmeur in satul Mintia, judetul Hunedoara, pe o suprafata de 13 ari. Chiar daca este la inceput, tanarul a stiut ca isi doreste o cultura profitabila, cu o valorificare sigura.
„Sunt pasionat de tot ce inseamna horticultura, de aceea am vrut sa pornesc o asemenea cultura. In aceasta toamna m-am mai extins si am ajuns in prezent la 13 ari. Am ales zmeurul deoarece am avzut ca se vinde destul de bine. In prezent detin soiul Polka si Opal, insa am o mica suprafata cultivata si cu soiul american Heritage, sa vad cum se comporta”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Andrei Boticiu.
Chiar daca a avut o invazie de limacsi, productia fiindu-i afectata, tanarul din Hunedoara se declara multumit de primul an al plantatiei, deoarece a reusit sa isi acopere costurile cu materialul saditor. „In mod normal, soiul remontant Polka poate da, din primavara si pana in toamna, circa 200-250 de grame de fructe pe planta. De asemenea, si soiul Heritage pe care il am in test este unul deosebit, in sensul ca eu il folosesc la siropuri. Are un randament foarte bun. De exemplu, dintr-un kilogram de fructe am aproape 800-900 ml de sirop”, ne-a mai spus Andrei Boticiu.
Cei care intentioneaza sa infiinteze o cultura de zmeura este important sa stie ca aceasta planta se dezvolta cel mai bine pe solurile usoare, bine drenate, bogate in humus, cu un pH de 5-7. Trebuie evitata asadar plantarea zmeurei pe soluri foarte grele, reci si sarace in elemente nutritive sau pe solurile calcaroase. De asemenea, zmeurul este o planta care nu necesita temperaturi foarte mari, optimul fiind situat intre 17-23 grade Celsius, insa are nevoie de perioade cat mai mari de lumina. Doar asa fructele devin mai gustoase si mai aromate.
„Eu am plantat la distante de 2 m intre randuri si 0,5 intre plante. Pe jos am pus gazon, deoarece imi faciliteaza foarte mult recoltarea. Chiar daca ploua, totul e curat. Detin de asemenea si un sistem de irigatie prin picurare, cat si un sistem de sustinere, cu sarma dubla, la 70 cm de la sol si la 1,40 m. Soiul Polka nu creste mai mult de 2 m, dar are nevoie de autosustinere”, ne-a mai explicat tanarul fermier.
Pregatirea terenului in vederea infiintarii culturii de zmeur debuteaza cu lucrarile de arat, discuire, apoi cu cele de administrare a ingrasamantului organic. „Inainte de plantare am arat, la 35 cm, apoi am discuit, sa nu exista bucati mari de pamant, am imprastiat gunoiul de grajd, iar poi am amestecat cu freza. Ulterior am facut santuri si am plantat manual”, spune Andrei Boticiu.
O atentie deosebita trebuie acordata si ingrijirii plantatiei de zmeur. Combaterea buruienilor este importanta atat pe rand prin prasile executate manual, cat si intre randuri prin discuiri sau frezari repetate. Dupa plantare tulpina se scurteaza la 10-15 cm deasupra solului.
Investitia initiala pe care un fermier ar trebui sa o suporte pentru a-si infiinta un hectar cu zmeura sau mur este de circa 5.000 de euro (materialul saditor), alti 4.000 de euro fiind necesari pentru achizitionarea unui sistem de irigare, ingradire, spalieri, precum si pentru lucrarile de plantare si intretinere in primul.
Chiar daca suma necesara infiintarii unui hectar nu este chiar la indemana oricui, profitul unor asemenea culturi poate fi unul consistent, in conditiile in care un kilogram de zmeura se vinde cu cel putin 15 lei. „Eu am reusit in acesnt an sa dau kilogramul de zmeura cu 18-20 lei, am fost nevoit sa ma misc repede, deoarece marfa e perisabila”, ne-a mai spus Andrei Boticiu.
In viitor, tanarul din Hunedoara isi doreste sa isi extinda plantatia. Pentru cei care au de gand sa inceapa o astfel de cultura, Andrei Boticiu le recomanda sa inceapa in primul an cu o suprafata mica, pentru a vedea cum se prind plantele si cat de buna este piata de desfacere din zona lor.