Dupa aproape doua decenii de munca in strainatate, o familie de romani a decis sa revina in tara si sa inceapa o afacere cu fructe de padure. Datorita cererii mari de pe piata, au optat pentru mur, insa ceea ce ii diferentiaza de alti producatori este dorinta de a furniza doar fructe naturale, la un pret acceptabil pentru fiecare categorie sociala.
Nicoleta Badai, de profesie asistenta medicala, a infiintat in octombrie 2015 o cultura de mur, pe o suprafata de 2.500 mp, in localitatea Sanmartinu Sarbesc, judetul Timis. Impresionata de dezvoltarea foarte buna a culturii, tanara a decis in 2016 sa isi mareasca suprafata cultivata cu mure pana la 22.000 mp (2,2 ha).
„In octombrie 2015 am inceput cu o cultura-mama, materialul saditor fiind luat de la domnul Teodor Toader. Ne dorim foarte mult sa facem ceva in Romania, sa ne intoarcem in locurile natale, deoarece suntem plecati de 20 ani in Italia, eu si fratele meu. In primavara lui 2016 am extins suprafata la 2,2 hectare de mure, mai ales ca am observat cat de bine si frumos se dezvolta in zona noastra”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Nicoleta Badai.
Tanara spune ca unul dintre cele mai importante criterii care au stat la baza alegerii culturii de mur este cererea importanta din piata.
„Murul se bucura de o desfacere importanta, atat in tara cat si in strainatate. De asemenea, am ales murul si datorita faptului ca aceasta cultura nu este foarte pretentioasa si se preteaza foarte bine la culturile bio. Obiectivul nostru cel mai important e sa oferim oamenilor posibilitatea de a manca sanatos, fara pesticide. Noi nu utilizam pesticide, ci doar substante naturale cu ajutorul carora tratam plantele. De exemplu, folosim ulei de neem, ingrasamant pe baza de alge marine, doar ceea ce prevede lista substantelor permise in agricultura ecologica”, ne-a explicat Nicoleta Badai.
Soiul pe care a mizat tanara din Timis este „Thornfree”, recunoscut pentru productia si rezistenta sa. „Soiul Thornfree l-am ales in primul rand pentru ca este unul foarte productiv. De exemplu, planta produce circa 8-10 kg pe planta, insa poate ajunge chiar si la 12-14 kilograme. Fructul este ferm si are o aroma deosebita. Speram sa atingem in acest an cam 2 tone pe suprafata de 2.500 mp”, ne-a mai spus tanara.
Schema de plantare folosita de Nicoleta Badai a fost de 1,25 m intre plante si 2,5 m intre randuri. „Am cumparat inclusiv si seminte de trifoi, din acela mic, care produce multe flori, pentru a ajuta albinele. Vrem sa stam departe de orice pesticide. Eu sunt asistenta, lucrez in spital, si vad foarte multa bolnava, tocmai din cauza consumului de produce industriale, tratate chimic”, afirma Nicoleta Badai.
Din punct de vedere al valorificarii, Nicoleta Badai si-a propus sa vanda fructele proaspete, dar si sa realizeze o serie de produse procesate precum dulceturi si sucuri in regim bio. „Anul trecut am vandut mai mult la cunostine, prieteni, aici acasa. Pretul a fost de 15 lei/kg. In acest an ne asteptam la o cantitate de aproximativ 2 tone. De asemenea, vrem sa oferim posibilitatea oamenilor si sa-si culeaga singuri fructele”, spune Nicoleta Badai.
De asemenea, in viitorul apropiat Nicoleta Badai isi propune sa realizeze si un proiect cu fonduri europene in vederea achizitionarii unor celule frigorifice precum si pentru a infiinta un spatiu de procesare.
„Suntem interesati sa accesam fonduri europene pentru a face cateva investitii. Una dintre ele, foarte necesara, se refera la niste celule frigorifice, care sa ne permita sa congelam fructele. Exista o cerere importanta de mure, atat pe piata interna, cat si in strainatate pentru fructe proaspete, dar si congelate. De asemenea, vrem sa ne axam pre procesare, pentru a face dulceturi si sucuri”, afirma Nicoleta Badai.
Tanara din Timis spune ca pana acum a investit cel putin 35.000 euro in aceasta plantatie, insa cu toate acestea afirma ca plantatia de mure se poate dovedi un pariu castigator pentru multi agricultori care isi doresc sa aiba o activitate agricola mai profitabila.
Murele fac parte din categoria fructelor de padure renumite pentru continutul bogat de antioxidanti si pentru gustul lor deosebit. De asemenea, murele sunt o sursa importanta de acid folic care intervine in functionarea sistemului nervos, precum si in prevenirea unor forme de cancer, precum cel de colon si de stomac.