O condiţie primordială de sporire a siguranţei alimentelor este excluderea sau reducerea la minimum a folosirii fertilizanţilor artificiali în procesul de cultivare a legumelor şi fructelor.
O experienţă pozitivă în acest sens, a acumulat-o pe parcursul anilor fermierul Victor Nicu din satul Copanca, raionul Căuşeni.
Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi a vizitat recent gospodăria acestui agricultor, care produce pe cele 200 de hectare de teren arabil, în temei, legume într-un sortiment variat. Cartofii, morcovii, ceapa şi alte zarzavaturi sunt crescute în cantităţi mari, dar fără aplicarea îngrăşămintelor chimice sau cu utilizare minimă, fapt mai rar practicat în gospodăriile specializate în creşterea legumelor. În procesul de producere, fermierul mizează mai mult pe utilizarea pe scară largă a îngrăşămintelor organice, pe procurarea de seminţe de cea mai bună calitate şi, evident, pe tehnologii performante la îngrijirea plantelor. Datorită acestor factori, în toamna curentă, recolta medie de morcov a atins 80 de tone la hectar. Aproape dublă, faţă de indicii înregistraţi de alte gospodării a fost şi recolta de cartofi, de ceapă.
Informaţia de referinţă a fost adusă la dispoziţia Directorului General ANSA în timpul vizitei pe plantaţii, unde în aceste zile se încheie recoltarea zarzavaturilor. D-l Gaberi a mulţumit fermierului Victor Nicu pentru atitudinea de mare responsabilitate pentru calitatea recoltei şi a ţinut să accentueze necesitatea preluării experienţei acumulate de către acest fermier, pentru ca în ultimă instanţă, consumatorilor de legume şi fructe din ţară să le fie pusă la dispoziţie doar producţie de calitate înaltă, producţie ce ar corespunde pe deplin parametrilor de siguranţă a alimentelor.
Dina Roșca