Madein.md continuă campania “Drumul Fructelor” și pe data de 24 iunie a vizitat Gospodăria Țărănească “Furtună Victor Gheorghe” din comuna Zaim, raionul Căușeni pentru a vedea la fața locului cum se cultivă zmeura la noi în țară. Gustând din pomușoarele aromate și plimbându-ne prin plantație, am vrut să aflăm mai multe despre această cultură agricolă, gustul căreia îl cunoaștem din copilărie, iar domnul Victor Furtună a fost amabil și ne-a povestit lucruri interesante despre “afacerea dulce” pe care o gestionează.
Dezvoltarea gospodăriei țărănești din Zaim în primii patru ani de activitate
Gospodăria Țărănească “Furtună Victor Gheorghe” există de 4 ani. Primul an a fost dedicat prelucrării terenului, pregătirii actelor necesare și a altor activități preparatorii. Pe lângă zmeură, pe terenurile Gospodăriei există o pepinieră de pomi fructiferi, se cultivă trandafiri cu scopuri decorative, există și o plantație de usturoi care se întinde pe aproximativ un hectar. Gospodăria țărănească din Zaim este gestionată de Furtună Victor împreună cu tatăl său și face parte dintr-o asociație a producătorilor agricoli din raionul Căușeni.
La început de activitate fermierul a primit suport financiar, în forma subvenții de la stat (50.000 lei pentru un hectar de cultură agricolă), a câștigat și un grant prin intermediul PNUD din care a cumpărat sistemul de irigare, sistemul de sprijin pentru zmeură, dar și o stropitoare nouă și performantă.
Evoluția plantației de zmeură și recolta din acest an
Tânărul fermier a decis să ocupe de cultivarea zmeurei atât din preferințe personale, cât și datoriră faptului că în ultimii ani cererea pentru pomușoare este în creștere. Anul trecut situația era mult mai grea, din cauza lipsei sistemului de irigare și a altor factori de mediu, iar acum zmeura intră în perioada optimă de rod și datorită investițiilor făcute se așteaptă o recoltă foarte bună.
Însăși plantația se întinde pe un teritoriu de 1,2 hectare, iar Victor Furtună a decis să planteze tufele la 2 metri distanță una de alta, cu toate majoritatea fermierilor preferă să respecte o distanță de 3 metri. Anul acest se preconizează recoltarea a aproximativ 12-15 tone de zmeură. De altfel, chiar în ziua vizitei noastre, pe 24 iunie a fost dat startul culesului roadei, în prima zi fiind strânse 300 de kilograme.
Soiul recoltat se numește Rubin Bulgăresc, răspândit în cultură şi în ţara noastră, productiv până la 15 tone dacă are irigație, fructul este de vigoare medie, cu tulpini lungi şi groase, puţine la număr, cu capacitate slabă de drajonare, rezistent la ger si boli.
În procesul de creștere a zmeurei, Victor Furtună utilizează îngrășăminte naturale, var și piatră vânătă pentru a combate dăunătorii, însă din spusele fermierului zmeura nu necesită atât de multe îngrășăminte și substanțe auxiliare ca alte culturi cum ar fi vița de vie.
Unde pleacă zmeura din Zaim?
Produsele Gospodăriei Țărănești “Furtună Victor Gheorghe” nu duc lipsă de cumpărători. Local, zmeura este procurată de către diverse companii din Chișinău sau sin regiune. De exemplu, la Căușeni zmeura este cumpărată de o întreprindere care deține frigidere specializate, pomușoarele fiind înghețate și exportate în Rusia unde sunt utilizată de diferite companii producătoare de conserve.
Antreprenorul cooperează și cu alți importatori din Rusia, dar și din România unde anul trecut a reușit să-și vândă o parte din zmeura recoltată. Producătorii autohtoni de conserve de asemenea s-au arătat interesați de zmeura, cultivată la Zaim, însă prețul propus de ei era unul prea mic. Cu magazinele și supermarketurile din Chișinău, gospodăria țărănească nu cooperează, pentru că este un proces destul de complicat, iar zmeura din Zaim oricum își găsește cumpărători.
De asemenea, e important de menționat, că întreaga roadă de usturoi recoltată pe un hectar de Victor Furtună și tatăl său este deja de câțiva ani asigurată cu cumpărători.
Principalele dificultăți în cultivarea zmeurei și planurile pentru viitor
Investițiile pentru înființarea unei plantații de zmeură sunt foarte mari ajungând la 20.000 de dolari, iar subvențiile și suportul financiar din partea statului și a altor organizații sunt absolut necesare.
O altă problemă constă în recoltarea acestei pomușoare, care este un proces destul de complex și greu de realizat. Un om poate culege aproximativ 20-25 kg de zmeură pe zi. Acesta trebuie plătit, ceea ce duce la creșterea prețului cu aproximativ 7-8 lei pe kilogram, iar acest fapt, respectiv poate duce la pierderea cumpărătorilor. În multe gospodării din Europa există combine speciale de recoltare a zmeurei, însă acestea sunt foarte costisitoare și sunt de obicei utilizate pe suprafețe de 5 hectare și mai mult.
Victor Furtună are planuri mari pe viitor. La moment au loc tratative cu o companie de consulting în business agricol pentru dezvoltarea și extinderea afacerii sale, pentru ca pe viitor la gospodăria țărănească să poate procura zmeură și de la alți producători din regiune, să se ocupe de producerea conservelor din pomușoare, să ofere servicii de ambalare și înghețare a fructelor.
Să sperăm că ambițiile lui Victor Furtună să se materializeze, iar gospodăria țărănească din Zaim să ofere consumatorilor din țară și de peste hotare cât mai multe produse agricole de calitate.
La final am dori să menționăm că echipa Madein.md a cumpărat 22 de kilograme de zmeură deliciosă și aromată de la gospodăria respectivă.
sursa: madein.md