O cultura de capsuni infiintata pe un hectar ii poate aduce unui fermier un profit anual de cel putin 8.000 de euro, fara a utiliza fertilizari deosebit de puternice. Cu o plasticitate ecologica foarte buna, capsunul se poate planta pe majoritatea suprafetelor agricole, mai putin pe solurile foarte argiloase sau mlastinoase.

Despre cele mai productive soiuri de capsune povesteste dr. ing. Nelu Orlaie, cunoscut pentru celebra sa pepiniera de capsuni, coacaz negru si zmeur, din comuna Hilda, judetul Salaj.

„Capsunul este o cultura deosebit de rentabila. Daca te ocupi de ea, cu o tehnologie corecta, capsunul poate produce circa 15-20 tone la hectar. Investitia se ridica undeva la circa 11.000 de euro pentru un hectar, in aceasta suma fiind incluse materialul saditor de foarte buna calitate, pregatirea terenului, fertilizarile, irigatiile, cat si tratamentele necesare. Astfel, daca vindem capsunile cu numai 5 lei putem ajunge la circa 20.000 euro”, a declarat, pentru stiriagricole.ro, dr. ing. Nelu Orlaie.

In tara noastra, culturile de capsune se planteaza in doua perioade distincte: primavara (10-30 aprilie) si toamna (15 septembrie – 15 octombrie). Mai mult decat atat, deoarece capsunul are o plasticitate ecologica foarte buna, acesta se poate planta in numeroase regiuni din tara, chiar si pe terenuri situate la peste 1000 m altitudine.

„Cei care vor sa inceapa o asemenea cultura trebuie sa aleaga foarte bine terenul. Capsunul nu merge pe solurile foarte argiloase, mlastinoase si, mai ales, nu se poate dezvolta fara irigatii. Nu merge pe terenurile in panta mare. Daca aceste conditii le avem indeplinite atunci ne putem apuca de cultura. Al doilea pas este alegerea materialului saditor, adica sa alegi niste soiuri bune, care sa-ti ofere productivitate. Marele avantaj la capsun este ca daca ai plantat in aceasta primavara sa spunem, in urmatoarea primavara capsunul iti va da productivitatea sa maxima”, ne mai spune dr. ing. Nelu Orlaie.

Din punct de vedere al soiurilor, in Romania se cultiva in general soiul Premial, Redgauntlet, Dana şi Elsanta.

„Pentru o productie timpurie se poate alege soiul Honeoye. Daca dorim sa facem o productie, dar suntem intr-o zona cu temperaturi mai reci putem avea soiuri mijlocii precum Elsanta sau Pegasus. In schimb, pentru o productie tardiva putem alege Matis. Pentru cei care au o gradina sa spunem si au un punct de desfacere permanent, pot combina capsunul cu legumele. Din acest punct de vedere avem soiul Albion, care produce din mai si pana in octombrie”, afirma dr. ing. Nelu Orlaie.

Dupa ce mai bine de 12 ani a fost cercetator pomicol, Nelu Orlaie s-a mutat in 2001 la tara si a inceput sa realizeze rasaduri pentru arbusti fructiferi. In prezent este principalul producator si furnizor de material saditor pentru capsune din Romania.

De asemenea, cultura capsunului este considerata deosebit de intensiva si are un punctaj important pentru cei care vor sa atraga fonduri, mai ales prin intermediul masurilor de finantare pentru pomicultura. Aproximativ 5000 de hectare de capsun vor primi finantari anul acesta, fie pentru reconversie, fie pentru infiintarea de plantatii noi, mai sustine dr. ing. Nelu Orlaie.