Oamenii de știință americani au inventat un sort unic de căpșune, numite Seascape. Nu ar fi nimic ieșit din comun dacă acestea nu ar fi prevăzute să fie cultivate și în cosmos!
Potrivit cercetătorilor, sortul este atât de neobișnuit încât el se maturizează repede chiar și în cosmos, crește mai mare cu multe decât căpșunele obișnuite și nu solicită costuri mari pentru energie.
Astronauții, în timpul misiunilor lungi în spațiu, vor avea parte de o surpriză, mai exact vor culege căpșuni proaspete chir din spațiu. Acest cadou a fost pregătit de către cercetători de la Universitatea Purdue, care au creat o tehnologie specială de creștere a căpșunilor și care necesită puțină întreținere și energie. Responsabil de acest lucru este renumitul profesorul Kari Mitchell.
A fost efectuat un studiu pe mai multe soiuri de căpșuni, în urma căruia a fost creat soiul numită Seascape, care pot fi crescute cu ușurință chiar și în cosmos.
„Am planificat să creștem un soi de plante, care să aibă o productivitate agricolă mare și să minimalizăm toate costurile”, spun oamenii de știință. „Putem crește căpșuni într-o perioadă foarte scurtă, totodată obținem aceeași calitate și cu o cantitate mult mai mare”, adaugă inventatorii.
Sortul de căpșuni Seascape este insensibil la perioada de lumină a zilei, adică pentru el nu contează lumina. A fost testat la o durată de 20 de ore de lumină a zilei, precum și la 10 de ore de lumină. Și, deși, în ultimul caz fructul a fost puțin mai mic, în rezultat s-a obținut aceeași roadă. Odată cu scăderea perioadei de lumină a zilei de 2 ori, greutatea recoltei a rămas aceeași.
Rezultatele au fost publicate în versiunea online a revistei „Advances in Space Research”. Ei afirmă că acest tip de căpșuni poate fi un candidat bun pentru culturile din cosmos, așa cum îndeplinește toate cerințele propuse de NASA. Plantațiile de acest tip de căpșuni sunt relativ mici, nu necesită hectare, sunt cele mai compacte pe care le-a văzut omul vreodată și nu costă mult în comparație cu alte feluri de căpșuni.
Deoarece Seascape oferă fructe cu greutate mare, necesită mai puțină lumină și echipaj mai puțin de muncă pentru recoltare. Reducerea necesarului de energie pentru lumina, reduce în același timp și cererea de energie a sistemelor de aer condiționat.
De fapt, scopul final de oameni de știință americani este de a crea un sistem complet autonom de alimentare în creștere, prepararea lor și eliminarea deșeurilor. Căpșunile acesta sunt la un asemenea nivel. Ele au cel mai mic ciclu de recoltare din lume, în timp ce marea majoritate a fructelor au nevoie până la 6 luni intre înflorire și randamentul.
Sursa: fermierul.md