Zeci de moldoveni au dat-o în bară după ce au investit mii de euro în plantarea copacului-minune Paulownia. Este constatarea specialiștilor de la Academia de Științe și Agenția “Moldsilva” care spun că acest arbore nu are perspectivă de creștere în Moldova, iar motivul principal sunt condițiile climaterice nefavorabile. Se pare că avertismentul nu este luat în serios, informează Publika.md.
Fermierul Gheorghe Albur a plantat copaci Paulownia pe un teren de patru hectare. “Până la sfârșitul lui septembrie trebuie să aibă circa trei metri. Ne așteptăm în 5-6 ani să obținem un lemn calitativ care se flosește pentru mobilă scumpă”, a spus fermierul Gheorghe Albur.
Un alt agricultor a decis să investească în acest domeniu acum trei ani. “Investiția a costat cam 3.000 de euro, beneficiu după date ar putea fi cam în 30.000 de euro la hectar după 5-6 ani de zile”, a mărturisit fermierul Vasile Raru.
“Dacă ar fi fost așa, vă imaginiați noi cei care avem în componența Moldsilva. Situația reală este cu totul alta”, a spus directorul adjunct al Agenţiei “Moldsilva”, Tudor Botnari.
Potrivit Ministerului Agriculturii, acest copac nu poate creşte în Moldova, din cauzacantităților insuficiente de precipitații şi a temperaturilor scăzute din timpul iernii. “Vor practic să minciunească oamenii. Ei aduc aici puetul și îl vând cu 2-3 dolari/euro puetul și vânzând 12-13 mii vă închipuiți cât îți iese” a spus profesorul universitar Alexei Palancean.
Legea interzice atât importul, cât și plantarea acestor arbori. “Prin poștă din China, le dăm semințele la partenerii noștri din România, din Bulgaria”, mărturisește fermierul Gheorghe Albur.
Cu toate acestea, Comisia de Stat pentru testarea soiurilor de plante a legalizat un soi de Paulownia, care a fost testat, timp de doi ani, la solicitarea unui agent economic. “Tot a murit, tot pînă la sol și acum iar dă din rădăcină”, spune profesorul universitar Alexei Palancean.
Am mers la Comisia de Stat pentru testarea soiurilor de plante, pentru a afla în baza căror caracteristici a fost admis oficial pe piață Paulownia. Aici, însă, surpriză! “Veți găsi-o doar scrisă ca este pentru cultură energetică, adică Comisa de Stat nu poate să se refere la ea ca fiind cultură industrială”, a precizat președintele Comisiei de Stat pentru testarea soiurilor de plante, Mihai Machedon.
Se consideră ilegală şi plantarea copacilor pe terenurile cu destinație agricolă. Dar amenda nu depăşeşte 600 de lei pentru persoanele fizice și 6.000 de lei pentru cele juridice. Ministrul în exerciţiu al Agriculturii Ion Sula a spus că va comenta mai târziu situația.