Proiectul Agricultura Performantă în Moldova (APM), finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), propune apicultorilor şi exportatorilor de miere granturi în mărime de 250-400 mii lei pentru procurarea unor recipiente uniformizate utilizate la colectarea mierii, destinate procesării şi comercializării pe piaţa internă sau cea externă, potrivit unui comunicat de presă.
Surse din cadrul USAID au relatat că suportul financiar va permite îmbunătăţirea condiţiilor de igienă, păstrare şi transportare a mierii.
Grantul acoperă 60% din costul containerului. Cererile pot fi depuse până la 22 iunie.
Pentru un acces mai mare pe piaţa UE, producătorii şi exportatorii din Moldova trebuie să respecte standardele europene. Un impediment pentru apicultorii moldoveni este respectarea standardelor de către exportatorii, care folosesc containere nestandard pentru transportarea mierii. În prezent, mierea este colectată în căldări sau recipiente de aluminiu sau plastic, care influenţează calitatea mierii. Proiectul USAID va permite apicultorilor moldoveni să treacă la containere de calitate.
În Moldova se produc anual aproape 4 mii de tone de miere. În ultimii 10 ani, exportul de mere a crescut de 12 ori – de la 245 tone la 3,1 mii tone în anul 2016. Exportul de miere moldovenească în UE are o mare perspectivă, în condiţiile în care producătorii locali acoperă doar 60% din cererea pieţei.
Diana Munteanu