Ministerul Mediului, în comun cu Comisia parlamentară de Mediu, au organizat la Soroca evenimentul dedicat zilei Nistrului, cu genericul „Râul care ne unește”. Epurarea apelor uzate, ca modalitate de protecție a resurselor de apă, a fost subiectul cheie al evenimentului. Participanții au accentuat importanța fluviului Nistru și necesitatea de consolidare a eforturilor în vederea rezolvării problemelor ce țin de gestionarea fluviului. În cadrul întâlnirii de la Palatul de Cultură din municipiul Soroca au fost prezentate ultimele realizări în adoptarea cadrului normativ, proiectele în proces de realizare și progresul în implementarea proiectului „Securitatea alimentarii cu apa și sanitație în Republica Moldova”.
Despre importanța epurării apelor uzate întru asigurarea calității resurselor de apă, din perspectiva obligațiilor în domeniul mediului ale Republicii Moldova ca țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană au vorbit reprezentanți ai Comisiei Mediu a Parlamentul Republicii Moldova, administrației publice locale Soroca, Ministerului Mediului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Oficiului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, Agenției de Mediu, Agenției „Apele Moldovei”, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, precum și reprezentanți ai proiectului „Securitatea alimentării cu apă și sanitație în Republica Moldova” și ai mai multor ONG-uri locale.
Participanții s-au axat pe etapa implementării proiectului „Securitatea alimentării cu apă și sanitație în Republica Moldova”, în special pe componenta Construcția Stației de epurare a apelor uzate în Soroca. Reprezentanții Ministerului Mediului s-au referit la mai multe proiecte în curs de implementare, finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Fondul Național pentru Mediu.
Secretarul general al ministerului Mediului, Petru Tataru, a vorbit despre obligația agenților economici de a instala stații/instalații de pre-epurare și despre relația agent economic – operator al rețelei apă-canal. El i-a felicitat pe cei prezenți cu ocazia Zilei Nistrului. „Ea are menirea să atenționeze că fluviul Nistru e un simbol național și o sursă de apă foarte importantă pentru întreaga societate. Evenimentul de azi face parte dintr-o serie de manifestări organizate cu acest prilej”, a menționat în luarea sa de cuvânt Petru Tataru.
„Mai multe studii și rapoarte referitoare la calitatea apelor, scot în evidență că una din sursele principale de poluare a apelor rămâne în continuare deversarea apelor uzate neepurate sau epurate insuficient, din acest considerent este necesar de consolidat eforturile pentru soluționarea acestor probleme. Cu atât mai mult cu cât, din perspectiva de țară candidat la UE, avem de îndeplinit mai multe cerințe în acest sens. Este responsabilitatea noastră să acționăm în vederea protecției și gestionării durabile a fluviului Nistru, este datoria noastră faţă de generaţiile viitoare”, a specificat secretarul general al Ministerului Mediului.
Ziua Nistrului este marcată în fiecare duminică a lunii mai, începând cu anul 2008.
Agenda evenimentelor prilejuite de marcarea Zilei Nistrului din acest an poate fi consultată pe site-ul Ministerului Mediului.