Ziua Mondială a Zonelor Umede este sărbătorită pe 2 februarie în fiecare an, începând din anul 1971 de la semnarea Convenției Ramras Iran, sub egida UNESCO, cu scopul de a crește gradul de conștientizare global cu privire la rolul crucial al zonelor umede pentru oameni și planetă.
Tema Zilei Mondiale a Zonelor Umede 2023 „Este timpul pentru restaurarea zonelor umede”. Ea subliniază necesitatea urgentă de a acorda prioritate refacerii zonelor umede.
Zonele umede au fost definite ca fiind întinderile de bălți, mlaștini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărata, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depășește șase metri. Zonele umede fac trecerea de la mediul terestru la mediul acvatic şi sunt unele dintre cele mai productive ecosisteme din lume. Acestea reduc inundațiile, refac rezervele de apă potabilă, filtrează apa curățând-o de substanțele poluatoare, furnizează spații verzi urbane și sunt o sursă de mijloace de existență.
Republica Moldova a aderat la Convenția Ramsar la 20 octombrie 2000. Țara noastră deține 3 zone umede desemnate de Convenția Ramsar: „Nistrul de Jos”, „Prutul de Jos”, „Unguri-Holoșnița”, ce se întind pe o suprafață de 94,705 ha.