Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și Organizația Mondială a Sănătății în Moldova lansează campania ”Moldova iese din fum. Un an de succes și provocări”. Acțiunea este dedicată Zilei Mondiale fără Tutun și se va desfășura la nivel național în perioada 25-31 mai 2017.
Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul campaniei, autoritățile din domeniul sănătății publice și poliția vor efectua vizite în localurile publice. De asemenea, vor fi organizate mai multe acțiuni de promovare a modului de viață sănătos, inclusiv flashmob-ul „Tinerii împotriva fumatului” . Totodată, mai mulți specialiști din domeniul sănătății publice vor fi premiați pentru rezultatele obținute în domeniul controlului tutunului. Programul campaniei poate fi vizualizat AICI.
Menționăm că, interzicerea fumatului în locurile publice a contribuit la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Astfel, Centrul Național de Sănătate Publică a raportat faptul că numărul bolnavilor cronici, care au solicitat asistență medicală în cadrul spitalelor republicane, a scăzut cu aproximativ 10 la sută după aplicarea interdicției, de la 8515 de bolnavi în decursul lunilor iunie-decembrie 2015 la 7692 de bolnavi în aceiași perioadă din 2016.
Semnificativ a scăzut și rata adresărilor din partea persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică și bronșite cronice. În aceste cazuri au fost înregistrați cu peste 700 pacienți mai puțini, în a doua jumătate a anului trecut, față de aceeași perioadă a anului 2015.
Datele statistice arată că, anual, aproximativ 6000 dintre moldoveni decedează din cauza maladiilor provocate de fumat: boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii obstructive cronice, diabet, cancer pulmonar și hepatic, ciroze. Peste 60 la sută dintre ei mor timpuriu, la o vârstă aptă de muncă.
În Republica Moldova fumează 48,5 la sută dintre bărbați și 8,2 la sută dintre femei. Printre copiii cu vârste între 13-15 ani, viciul este răspândit în proporție de 10,4 la sută.
Elena Ivanov