Zece antreprenoare de pe ambele maluri ale Nistrului vor dezvolta afaceri inovatoare și vor contribui la stimularea economiei locale grație sprijinului oferit de Suedia, Marea Britanie și PNUD în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).
Antreprenoarele au fost selectate dintre participantele la un concurs dedicat, incluzând femei migrante întoarse în țară și femei din localități rurale. Fiecare dintre ele va primi asistență financiară nerambursabilă de până la 15.000 de dolari, destinați achiziționării de bunuri și servicii esențiale, cum ar fi utilaje și echipamente, soluții IT și servicii de marketing și branding. Pe lângă sprijinul financiar, câștigătoarele vor beneficia de mentorat în afaceri și acces gratuit la seminare tematice timp de 15 luni.
Aceste afaceri vor crea peste 20 de locuri de muncă permanente și sezoniere, inclusiv pentru grupuri vulnerabile. Asistența oferită în cadrul proiectului AdTrade va ajuta antreprenoarele să facă față mai ușor provocărilor economice curente, să adopte practici inovatoare pentru dezvoltarea afacerilor și să contribuie semnificativ la dezvoltarea economică a comunităților de pe ambele maluri ale râului Nistru și la promovarea incluziunii sociale în regiune.
Cele zece propuneri selectate acoperă o varietate de domenii, incluzând agricultura ecologică, energia verde și turismul durabil. Printre inițiativele finanțate se numără crearea unei întreprinderi apicole orientate spre export, cu certificare ecologică și deschiderea unei pensiuni turistice care va oferi servicii de închiriere a bărcilor electrice, alimentate cu panouri solare.
„Datorită asistenței obținute în cadrul proiectului AdTrade vom achiziționa o barcă cu motor electric, alimentată din surse regenerabile, pentru a asigura o navigare sustenabilă și ecologică pe râul Nistru. Este o alternativă la turismul tradițional, în care bărcile funcționează pe combustibili fosili. Vreau să demonstrez că se poate bucura de frumusețea naturii fără a-i provoca daune. De asemenea, afacerea noastră va crea locuri de muncă în turismul local și va susține economia comunităților de-a lungul râului Nistru”, a menționat Victoria Mușinschi din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, în cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor de suport în afaceri.
De asemenea, cu ajutorul proiectului AdTrade va fi lansat un centru de imprimare pe textile care va utiliza vopsele naturale în locul celor chimice, precum și un centru de cosmetologie și tratamente faciale și corporale. O cafenea tematică va fi dotată cu echipamente eficiente energetic, iar o afacere de cultivare a alunelor va beneficia de un sistem de irigație prin picurare, alimentat solar, pentru a face față schimbărilor climatice. De asemenea, se preconizează deschiderea unui depozit frigorific bazat pe energie verde, destinat procesării și stocării recoltei proprii de fructe.
Până în prezent, 77 de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de mentorat și asistență financiară în cadrul proiectului PNUD/AdTrade, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă și la furnizarea de produse și servicii de calitate atât pe piața din Republica Moldova, cât și pe piețele externe.
Susținerea inițiativelor antreprenoriale pentru crearea și dezvoltarea întreprinderilor pe ambele maluri ale Nistrului este una dintre componentele de bază ale proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Pe lângă aceasta, proiectul oferă asistență pentru crearea unor parteneriate comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, îmbunătățirea potențialului lor de export și crearea condițiilor pentru ca ei să poată beneficia de oportunitățile acordurilor externe de comerț. De asemenea, proiectul AdTrade contribuie la sporirea competitivității companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea promovării exporturilor de mărfuri și servicii.