Concesionarea zăcământului de apă minerală „Cahul” și proiectul „Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat” au fost examinate recent la Cahul. Autorităţile au decis că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) va relansa un concurs public pentru selectarea concesionarului acestui zăcământ.
„Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat are o conotație socială, fapt pentru care trebuie să punem în prim plan interesul public. Ne propunem să revizuim condițiile concesionării zăcământului de apă minerală „Cahul” și să elaborăm un caiet de sarcini elocvent. Mizăm pe o colaborare eficientă cu autoritățile publice locale din orașul Cahul, pentru a valorifica eficient resursele minerale existente, pentru a îmbunătăți factorii de mediu, integrând zona respectivă în circuitul național și internațional”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Maxim Popov, relatează Moldpres.md.
Oficialul a declarat că MADRM va depune eforturile necesare facilitării procedurii de desfășurare a concursului public și continuării demersului de implementare a proiectului.
În cadrul întâlnirii de la Cahul, părțile au analizat o serie de soluții pentru depășirea obstacolelor în implementarea proiectului și au discutat despre necesitatea efectuării unei expertize tehnice cu privire la starea Lacului Sărat.
„În prezent, alimentarea cu apă a Lacului Sărat este insuficientă, iar căile de alimentare cu apă minerală termală cu conținut de clorură de natriu şi sulfat iodo-bromic sunt obstrucționate. De aceea, s-a stabilit că, în cel mai scurt timp, va fi lansat concursul public pentru selectarea concesionarului zăcământului de apă minerală „Cahul”, iar criteriile și procedura de desfășurare a concursului vor fi clar definite”, indică surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.
În 2010, proiectul „Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat” a fost înaintat spre finanțare integrală Fondului Național de Dezvoltare Regională, fiind lansat în primăvara anului 2012. Costul total al proiectului este de circa 13,8 milioane de lei. Conform Planului urbanistic al zonei de odihnă şi agrement Cahul, proiectul de amenajare a stațiunii „Lacul Sărat” are o importanță deosebită pentru dezvoltarea turismului balnear, atât la nivel local, cât și la nivel național.
Dina Roșca