Voluntarii „Cetățeni pentru Europa” au ajuns în satul Colibași, raionul Cahul și în satul Hănăseni, raionul Cantemir, unde au discuta deschis cu cetățenii despre integrarea europeană, viitorul țării și informațiile false despre UE care circulă frecvent în spațiul public.
Primarul localității Colibași, Ion Dolganiuc, spune că, în ultimii ani, comunitatea s-a bucurat de susținere din partea Uniunii Europene pentru a implementa proiecte socio-economice și de infrastructură.
„Astăzi, toate gospodăriile satului Colibași sunt conectate la apeduct, cetățenii au apă de calitate. Am creat un post de pompieri voluntari, care este dotat cu două mașini oferite gratuit de o asociație obștească din Austria. Proiectul Piața Regională
„Cu drag din Colibași” – model de reabilitare economică durabilă, unde o fostă clădire a unei cazangerii a fost convertită în hală pentru comercializarea produselor locale.
Piața de la Colibași devine regională, pentru că aici își comercializează producția producătorii locali și din satele învecinate. Este un punct de întâlnire, de discuții, de schimb de mărfuri a locuitorilor din zonă”, a declarat primarul.
Profesorul Ion Roșca a explicat cum referendumul ar putea influența ajutorul UE în Republica Moldova: „De acum înainte aceste ajutoare o să fie de tip și mai mare, pentru că Uniunea Europeană o să vadă că noi suntem dispuși să aderăm la această mare familie a Uniunii Europene și, respectiv o să ne ajute mai departe din fondurile europene, ca să progresăm, să ne aliniem și noi la acea mare familie europeană.”
Ana Lucia Culev, jurnalistă, a discutat despre sperietorile care circulă înainte de referendum: „Falsurile, propaganda a ajuns și la sudul nostru. Și chiar zilele trecute, vecinii mei ziceau că o să le ia Europa vacile, că o să rămână fără de găini. Mi se pare aberant și chiar e de râsul găinilor. Atunci am hotărât împreună cu colegii mei, de la „Cetățeni pentru Europa” să ne așezăm și să stăm de vorbă. Să nu ne ascundem și noi în rețelele de socializare, în Tik Tok, în Facebook. Putem să ne uităm în ochii oamenilor, să ne întâlnim cu cei mai versați experți în integrarea europeană, în lupta cu corupția și să le răspundem oamenilor la toate întrebările.”
Jurnalistul Nicolae Negru a încurajat și el lumea să nu-și lase votul influențat de sperietori și manipulări: „Îndemnul meu este acesta, ca să mergem împreună cu tinerii, să lăsăm la o parte nostalgiile noastre, să judecăm rațional și să votăm viitorul”.
În cadrul întrevederii cu localnicii din satul Hănăseni, raionul Cantemir, voluntarii „Cetățeni pentru Europa” au subliniat importanța informării corecte și accesului la surse credibile pentru a înțelege mai bine oportunitățile oferite de Uniunea Europeană.
„Oamenii au nevoie să se informeze pentru a face o alegere corectă, mai ales într-o societate atât de mult expusă propagandei cum este cea din Republica Moldova. De aceea, întâlnirile cu cetățenii pentru a le vorbi despre avantajele integrăriile europene sunt importante, pentru a le oferi și alt punct de vedere decât cel pe care îl aud din propaganda rusească”, a spus jurnalista Marina Rață.
De asemenea, s-a discutat despre multiplele avantaje oferite de apartenența la UE.
„Dacă la începutul anilor ‘90 porneam practic din punct de vedere economic și social cam de la același nivel, astăzi, după 20 de ani în cazul Țărilor Baltice și 17 ani de apartenență la UE în cazul României, diferențele sunt uriașe. Salarii de trei, patru, cinci ori mai mari. Pensii la fel. Infrastructură”, a declarat jurnalistul Alex Cozer.
În același timp, voluntarii „Cetățeni pentru Europa” au încurajat localnicii din satul Hănăseni să participe la referendumul din 20 octombrie. „Mesajul meu pentru cetățenii Moldovei, în deosebit pentru cadrele didactice este să ne mobilizăm, să participăm la referendum și să nu permitem nimănui să ne decidă viitorul”, a spus profesoara Ludmila Roșca.
Precizăm că, pe parcursul săptămânii trecute, voluntarii „Cetățeni pentru Europa” au mai mers în orașul Cantemir, precum și satele Roșu, Moscovei, Găvănoasa și Pelinei din raionul Cahul. Prin acest efort de dialog direct cu comunitățile, inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa” dorește să creeze o platformă de informare corectă și să contribuie la luarea unor decizii informate, bazate pe fapte, nu pe dezinformări sau frici nefondate.