La 12 decembrie 2023, vicepremierul Vladimir Bolea și secretarul de stat Vasile Șarban au efectuat o vizită de lucru la Cahul. Astfel, în incinta Consiliului raional Cahul, s-au întâlnit cu conducerea raionului Cahul, Pavel Groza, președintele raionului, Nicon Pîslari, vicepreședintele raionului, Vasile Raru, șeful secției Agricultură și agricultorii din sudul Republicii Moldova care au fost afectați de secetă și au înregistrat pierderi agricole în anul 2023.
În acest context, s-au purtat discuții despre problemele întâmpinate în domeniu și soluții cu referire la procedurile de obținere a Certificatelor de forță majoră, consultarea directă a agricultorilor fiind oferită de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
De asemenea, s-au analizat și discutat posibilitățile de a face față provocărilor iminente prin restructurarea afacerilor; de a obține acces la finanțare în condiții favorabile, prin crearea unui fond de garantare în sectorul agricol.
Ulterior, vicepremierul Vladimir Bolea și secretarul de stat, Vasile Șarban, însoțiți de conducerea raionului au vizitat o fermă specializată în creșterea bovinelor pentru lapte din satul Bucuria pentru a evalua necesitățile curente ale afacerii aflate în dificultăți financiare legate de supraîndatorarea la băncile comerciale și instituțiile de microfinanțare și a determina strategia potrivită de redresare financiară a afacerii. Astfel, pentru a-și recăpăta stabilitatea financiară, fermierul a fost informat despre posibilitățile proiectului AGGRI, care va fi lansat săptămâna viitoare și dispune de resurse financiare pentru dezvoltarea sectorului zootehnic. Sprijinul financiar obținut prin AIPA depășește 1 milion de lei, bani utilizați pentru rambursarea ratelor la credit, pentru procurarea animalelor și a tehnicii agricole.
În aceeași componență, oficialii au vizitat și gospodarul Petru Mihov din satul Burlacu, care după eforturi de ani de zile are o plantație de pomi fructiferi, viță de vie și cereale productive. Calitatea de membru al unei cooperative îi permite agricultorului să depoziteze producția, să extindă perioada de vânzare și să simplifice procesul de export. Pe măsură ce a acumulat cunoștințe și experiență, Petru Mihov a ajustat viziunea de dezvoltare a afacerii, iar pentru a-și realiza planurile, a apelat la măsurile de subvenționare. Anual, agricultorul accesează prin AIPA subvenții în valoare de peste 1 milion de lei. Banii contribuie la acoperirea costurilor de investiții pentru modernizarea tehnologiilor și facilitează creșterea productivității.
Chiar dacă se mai confruntă cu provocări legate de deficitul de apă și lipsa forței de muncă, antreprenorul își menține motivația și este determinat să le depășească.