
Vicepremierul Vladimir Bolea a participat la Conferința Științifică Internațională, organizată cu prilejul aniversării a 50 de ani de activitate a Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”.
În cadrul evenimentului, Vladimir Bolea a subliniat importanța științei și cercetării pentru Ministerul Agriculturii, afirmând că fără acestea nu putem progresa, nu putem deveni eficienți și competitivi. „Susținem știința agricolă, pentru că aceasta este cheia dezvoltării durabile a agriculturii noastre,” a declarat vicepremierul.
Vladimir Bolea a evidențiat eforturile ministerului de a pune în valoare sectorul semincer, subliniind importanța producției de semințe calitative și înalt productive. „Republica Moldova are capacitatea de a asigura întreaga țară cu semințe de calitate și de a genera venituri importante din acest sector. Însă, pentru a reuși, trebuie să avem hibrizi adaptați schimbărilor climatice și să implementăm mai îndrăzneț realizările științei,” a adăugat el. Vicepremierul a menționat că în Moldova, culturile de porumb ocupă aproximativ 30-35% din suprafețele arabile, evidențiind astfel rolul strategic al acestei culturi.
Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, fondat în 1974, a fost un partener de încredere pentru peste 50 de instituții științifice din 18 țări, printre care România, Germania, Franța, Serbia, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Belarus, Ucraina, Kazahstan și Rusia. În perioada 1974-1982, au fost înregistrați primii hibrizi de porumb, iar între 1982-1990, peste 90% din suprafețele de porumb din Moldova erau cultivate cu hibrizi autohtoni, produși la „Porumbeni”. De-a lungul anilor, institutul a creat 280 de hibrizi și soiuri de plante medicinale, dintre care 40% au fost incluse în Registrul de Stat.
Cercetătorii de la „Porumbeni” lucrează activ la dezvoltarea unor hibrizi rezistenți la schimbările climatice și la secetă, cu un potențial ridicat de producție. Principalul obiectiv al institutului este extinderea suprafețelor cultivate cu soiuri și hibrizi autohtoni. Odată cu fuziunea prin absorbție cu Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp, a fost creat Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor. Această fuziune oferă noi oportunități pentru dezvoltarea de soiuri și hibrizi adaptați condițiilor de mediu stresante și pune la dispoziția fermierilor o gamă largă de semințe de culturi de câmp.
Vicepremierul Vladimir Bolea a apreciat activitatea remarcabilă a savanților și cercetătorilor din domeniul fitotehniei, înmânând unui grup de profesioniști Diplome de Onoare din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. El le-a urat succes și prosperitate, subliniind că ministerul va susține în continuare toate realizările lor în beneficiul agriculturii din Republica Moldova. „Avem nevoie de voi, de cercetarea voastră și de rezultate concrete pentru a dezvolta o agricultură competitivă și adaptată provocărilor climatice,” a încheiat Vladimir Bolea.