Prim-ministrul Ion Chicu, ieri, a mers în raionul Hâncești și Ialoveni, informează PROVINCIAL.
La Hâncești a mers pentru a verifica implementarea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă a 11 localități din Lunca Prutului. Premierul a inspectat trei stații de pompare din satele Cotul Morii și Obileni.
Construcția proiectului a început în anul 2013, însă a stagnat mai mulți ani. Lucrările au fost reluate abia în luna februarie 2020, în urma vizitei prim-ministrului Chicu la fața locului, care a solicitat finalizarea proiectului până la sfârșitul acestui an. În total, circa 20 de mii de locuitori din regiune vor fi aprovizionați cu apă potabilă în cadrul proiectului.
„Avem foarte mulți locuitori în această regiune care nu au apă nici iarna, de aceea, când vorbim de acest proiect, vorbim, în primul rând, despre viața oamenilor. Aprovizionarea cu apă în Republica Moldova devine deja o problemă de securitate vitală pentru cetățeni. Avem secetă, avem lipsă de apă în sursele tradiționale. Apa este viața, de aceea și atragem o atenție sporită acestor proiecte”, a spus Chicu.
Până în prezent, conducta magistrală de alimentare cu apă, la care se vor conecta localitățile, a fost construită în proporție de 80%. Aceasta se va construi pe o lungime de 30 de km. De asemenea, s-au instalat mai multe stații de pompare și rezervoare moderne.Totodată, au fost construite clădirile stațiilor de pompare la 4 platforme, bazinul la stația de captare a apei, traseul de energie electrică, și au fost instalate panourile electrice.
Autoritățile locale au informat premierul că au mai rămas de efectuat lucrări pentru finalizarea magistralei de aprovizionare cu apă și întâmpină dificultăți în proiectarea rețelelor de apeduct secundare din localități. Totodată, mai este necesară alocarea unor mijloace financiare suplimentare.
Primele gospodării care vor fi conectate la sistem, în etapa inițială, vor asigura apa potabilă pentru un număr de cca 8 mii de locuitori.
Valoarea totală a proiectului constituie cca 74 milioane de lei. Banii necesari pentru finalizarea construcției vor fi alocați din Fondul Ecologic Național, dar și de la Agenția de Dezvoltare Regională.
Prim-ministrul Ion Chicu a continuat vizita sa și în localitățile Molești și Hansca din raionul Ialoveni, unde a discutat cu sătenii despre consecințele inundațiilor din luna iunie curent, precum și alte probleme acumulate de la ultima vizită.
În localitatea Molești, prim-ministrul a discutat despre mersul lucrărilor de reabilitare a unei porțiuni de drum din localitate și drumul regional Costești Molești G104. Reparația sectorului de drum cu o lungime de cca 350 metri este importantă pentru localnici, deoarece duce spre grădinița din sat.
Ion Chicu a inspectat calitatea lucrărilor: „Anul acesta, din start am spus că trebuie să punem accentul pe calitate. Atunci când am vorbit cu toți primarii din țară, rugămintea noastră a fost să nu accepte lucrări necalitative la reparația drumurilor. Aici vedem o abordare gospodărească. Am cerut ca să fie selectate sectoare mai mici, dar să fie făcute calitativ. Nu trebuie să facem kilometri pentru raportare, iar la prima ploaie să fie spălat tot”.
Ulterior, Șeful Guvernului a inspectat lucrările de reparație a drumului care leagă localitățile Costești și Molești. Reabilitarea tronsonului a început în luna iunie a anului curent și urmează a fi finalizată în octombrie 2021. Suma proiectului constituie cca 22,3 milioane lei, iar în cadrul proiectului vor fi reabilitați 4,7 kilometri de drum, inclusiv și drumul spre satul Hansca.
Prim-ministrul a discutat și cu primarul localității Hansca despre consecințele inundațiilor din luna iunie și conectarea localității la rețeaua de gaz.
Totodată, primarul a solicitat ajutor pentru o altă familie a cărei locuință a fost deteriorată. În acest scop, premierul a solicitat președintelui raionului să aloce resurse financiare din bugetul raional.
Chicu a inspectat și un tronson de drum de cca 400 de metri, care a intrat în reparație acum două zile. Costul proiectului este de 990 de mii de lei și urmează să fie dat în exploatare în câteva săptămâni. „Drumul acesta va permite copilașilor să ajungă la școală pe drum bun, sper că o să fie finalizat în timp util”, a conchis premierul.
Dina Roșca