Directorul general al companiei „Lagmar Impex”, Viorel Godea, în cadrul unui interviu pentru www.oficial.md, a vorbit despre cele mai mari provocări cu care se confruntă la moment economia naţională, dar totodată, s-a referit la stat, care, după părerea sa, trebuie să subvenţioneze, dacă nu economia în general, atunci măcar unele ramuri ale acesteia, informează PROVINCIAL.
“Cred că aici trebuie să scoatem în evidenţă două mari grupuri de provocări. În primul rând, le-aş menţiona pe cele generate de războiul din ţara vecină. Or, nu este un secret că acest război a generat atât probleme legate de logistică şi de asigurare a Republicii Moldova cu necesarul de mărfuri şi produse, cât şi probleme de ordin social-economic. Printre acestea aş menţiona presiunea inflaţionistă, dar şi măsurile pe care a trebuit să le ia Banca Naţională, inclusiv cele ce au condus la scumpirea creditelor. Asistăm la o situaţie când scade capacitatea de cumpărare, se reduce accesul la credite, dispar unele locuri de muncă, se restrâng importante activităţi economice şi toate acestea se expun asupra nivelului de viaţă, în general”, a spus Viorel Godea.
Potrivit spuselor sale, cel de-al doilea grup de probleme, sunt cele tradiţionale deja şi care depind într-o măsură mai mică de război. “Aici e vorba, în primul rând, de insuficienţa forţei de muncă (determinată în special de migraţie), de condiţiile de desfăşurare a activităţii de întreprinzător (începând de la aspectele de ordin fiscal şi terminând cu cele ce ţin de climatul investiţional al ţării), de calitatea justiţiei, de reformele structurale etc. Deci, avem de-a face cu o mulţime de provocări, care se expun într-un fel sau altul asupra economiei naţionale în ansamblu”, a conchis el.
Totodată, a fost întrebat “în ce măsură statul, în condiţiile complicate în care ne-am pomenit, trebuie să subvenţioneze, dacă nu economia în general, atunci măcar unele ramuri ale acesteia?”.
“Părerea mea este cu în acest context cuvântul de bază nu e „trebuie”, ci „poate”. Trebuie să înţelegem că, în noile realităţi, şi posibilităţile statului sunt destul de limitate. Se ştie că deficitul bugetar este de circa 20 miliarde de lei – un deficit record şi fără precedent în istoria statului independent Republica Moldova. Deci, e clar că de subvenţionarea masivă a economiei nu poate fi vorba. Nu ştiu nici dacă putem vorbi de subvenţionarea parţială a unor ramuri ale economiei naţionale. Mult mai corect ar fi să spunem că, în limitele strategiei despre care am vorbit mai devreme, statul trebuie să identifice unele domenii sau activităţi strategice şi, reieşind din competenţe şi posibilităţi, să intervină cu reglementări suplimentare pentru a asigura securitatea pe anumite dimensiuni. Cred că aceasta e maximum ce se poate de făcut şi la ce ne putem aştepta în situaţia în care ne-am pomenit”, a comunicat el.
Cristina Pendea