După un an de la declanșarea războiului din Ucraina, este lansat filmul documentar „O țară mică cu inimă mare”, filmat în primăvara anului trecut.
Potrivit unui comunicat, surprinde povestea gazdelor din Republica Moldova care și-au deschis imediat ușile și inimile, în mod sincronizat, fără ca cineva să le ceară acest lucru. Așa, pur și simplu.
Filmat în timp record (3 luni), documentarul a fost lansat în vara 2022 și de atunci a fost oaspetele festivalurilor din țară și peste hotare, a fost premiat cu „Special prize for people power” la festivalul „New Balkan Film Festival” de la Stockholm.
Documentarul a fost filmat în primăvara 2022, când familiile ucrainene au fugit din fața bombardamentelor care le-au distrus casele, trecând, în consecință, granița în Republica Moldova în căutarea siguranței și a refugiului.
Mai precis, documentarul are în vizor și intervievează gazdele a cinci pensiuni rurale din diferite regiuni ale Moldovei, care au oferit refugiu sigur și un zâmbet primitor „oaspeților de onoare” ucraineni. Filmul le permite telespectatorilor să cunoască personajele din viața reală, gazdele care au luat atitudine pentru a oferi sprijin și solidaritate în acest timp: Sergiu Hanganu (Pensiunea Hanul lui Hanganu), Liuba Railean (Pensiunea Vila Roz), Dan Aramă, Zaharia Aramă, Tatiana Aramă (Pensiunea Casa Veche), Ana Statova (Pensiunea Gagauz Sofrasi), Olesea Cojocaru și Anatol Botnaru (Pensiunea Eco Resort Butuceni). Ei își împărtășesc propriile trăiri și experiența incredibilă a familiilor ucrainene pe care le-au luat în casele și comunitățile lor.
Documentarul își are numele – „O Țară Mică cu Inimă Mare” – de la modul în care presa internațională și Organizația Națiunilor Unite au început să se refere la Moldova și modul în care a primit peste 800.000 de refugiați ucraineni în casele și inimile lor, în ciuda dimensiunii mici a țării de 2,6 milioane de oameni și resurse limitate. Moldovenii au adoptat apoi această expresie ca a una națională, pentru a descrie ospitalitatea țării într-o perioadă de criză umanitară.
Regie: Daniela Donici, Lucia Lupu
Director de imagine: Lucian Spătaru
Montaj: Vlad Bolgarin
Sunet: Alexe Pupăzan
Producție: ANTRIM, Lulu Creative
Acest film documentar este produs de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) și Moldova Travel cu sprijinul Activității de susţinere a competitivității în industria uşoară și cea a turismuluI (MCTA) finanțată de Proiectul USAID pentru dezvoltare economică, guvernanță și creștere a întreprinderilor în Europa și Eurasia (EDGE).