Construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Vulcănești- Chișinău avansează cu circa 160 de fundații finalizate, fiind inițiate și lucrările de asamblare a primilor piloni. Lucrările se desfășoară concomitent în câteva șantiere de lucru, fiind implicate echipe de muncitori atât pentru lucrările la fundații, cât și la asamblarea pilonilor.
Progresul proiectului a fost prezentat în cadrul unui tur de presă. În cadrul evenimentului, ministrul energiei, Victor Parlicov, a menționat că acest proiect este așteptat de mai bine de 30 de ani: “Această linie electrică ne va permite să depindem mai puțin de infrastructura critică din stânga Nistrului, să asigurăm consumatorii din Republica Moldova că vor avea energie electrică, indiferent de situațiile din stânga Nistrului pe care noi nu le controlăm. Într-un final, mai ales după ce finalizăm și cele alte două linii de interconexiune cu România: Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș să integrăm piața energetică din Republica Moldova în piața energetică europeană”
Directorul UCIPE – Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, Ruslan Surugiu, a menționat că se depune efort ca linia electrică să fie finalizată conform termenului, la finele anului 2025. Referitor la procedura de expropriere, compensarea terenurilor necesare lucrărilor de construcție este în derulare la moment în 25 de localități din totalul de 34. “Pentru raioanele unde se desfășoară lucrările avem peste 76% din terenuri deja compensate. Oamenii sunt mulțumiți de proces și de valoarea compensațiilor. Avem o dinamică pozitivă, inclusiv datorită suportului autorităților publice locale, cât și a populației per general”.
Construcția liniei electrice este parte componentă a unui proiect mai mare care are drept scop inclusiv modernizarea stației electrice Chișinău și extinderea stației electrice Vulcănești, a subliniat vice directorul Moldelectrica, Sergiu Carmanschi: “LEA 400 kV va uni două stații: stația electrică Vulcănești și stația electrică Chișinău. La moment deja se execută lucrările de modernizare la Stația Chișinău. Sunt lucrări de modernizare și instalare a autotransformatoarelor de 400 la 330 și montarea echipamentului primar pe partea de 400 și 330 pentru a putea fi făcută legătura. Iar a treia componentă, care este acum în derulare, în proces de licitație, prevede extinderea prin intermediul unei celule de 400 kV la stația Vulcănești”.
Lucrările de construcție a liniei au început în luna aprilie curent. Proiectul se încadrează în măsurile urgente ale Guvernului și Ministerului Energiei, orientate spre asigurarea securității energetice a țării. În funcție de regimul sistemului electroenergetic, LEA va putea asigura tranzitul unui flux de până la 630 MVA, fiind limitat doar de capacitatea transformatoarelor din stația Chișinău, ceea ce ar putea satisface necesitatea a peste 50% din consumul de energie în perioada de consum maxim.
Valoarea Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic (PDSE) este de 61 mln. Euro, dintre care circa 27 de mln. Euro sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Banca Mondială, beneficiarul fiind ÎS Moldelectrica și consumatorii de energie.