Lucrările de modernizare a instalației de pompare pentru alimentarea cazanului de abur nr.2, din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare, Sursa 1, a Termoelectrica S.A. au fost finalizate. Noile echipamente, de ultimă generație, urmează a fi puse în funcțiune, începând cu sezonul de încălzire, după testele finale la toate regimurile de funcționare.
„Modernizarea instalației de pompare presupune instalarea unei noi pompe de alimentare cu motor electric, dotat cu convertizor de frecvență, care va asigura funcționarea optimă în întreaga gamă de regimuri de funcționare a unității energetice. De asemenea, a fost înlocuit echipamentul electric aferent și a fost instalat un sistem de automatizare modern”, a subliniat Directorul Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu.
Prin urmare, noile echipamente, vor asigura automatizarea și eficientizarea proceselor tehnologice, dar și vor reduce consumurile de energie electrică la producerea energiei în cadrul sursei nr.1. Conform specialiștilor Termoelectrica S.A., economiile la consumul de energie electrică, odată cu funcționarea noului echipament, pot ajunge la 10 milioane de lei pe an, ceea ce poate asigura recuperarea investiției în circa 3 ani.
„Am modernizat infrastructura termoenergetică a întreprinderii. Lucrarea respectivă este continuitate a primului Proiect de îmbunătățire a eficienței SACET, care a fost demarat încă în 2015, când a fost montată o pompă similară la blocul energetic nr.1. După ce am montat echipamentul dat, am văzut că economiile sunt considerabile și am considerat că acum, în cadrul pachetului celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței SACET este benefic să continuăm cu așa tip de lucrări”, a menționat directorul interimar, Termoelectrica S.A., Iurie Razlovan.
De menționat că echipamentele înlocuite aveau un termen de exploatare de peste 40 de ani.
Lucrările sunt parte a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Energiei, prin Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE). Beneficiarul Proiectului este Termoelectrica S.A..