Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian în comun cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks și cu Reprezentanta Rezidentă ad-interim a PNUD în Republica Moldova, Andrea Cuzyova, au întreprins luni, 6 martie, o vizită în comunele Cocieri și Molovata Nouă din raionul Dubăsari.
În cadrul vizitei, reprezentanții PNUD au prezentat studiul de fezabilitate al „Bacului Molovata”, care reprezintă o primă etapă în procesul de modernizare a infrastructurii sistemului de navigație în perimetrul platoului Cocieri, unde locuiesc aproape 10 mii de cetățeni (comunele Molovata Nouă, Cocieri și Corjova).
Importanța acestui proiect vine în contextul necesității facilitării conexiunii dintre cele două maluri ale Nistrului, podul plutitor fiind unica modalitate de circulație nestingherită în contextul prezenței pe calea rutieră a infrastructurii ilegale a posturilor de control ale Tiraspolului.
„Înțelegem foarte bine importanța proiectului dat. Sunt cca 10.000 de locuitori pe platoul Cocieri care depind de acest feribot. O bună parte din trafic este și din raioanele necontrolate de către autoritățile constituționale. E și acesta un factor important ce trebuie luat în considerare, dar pentru locuitorii din localitățile de pe platoul Cocieri podul plutitor e vital. Costul unui pod peste Nistru în acest perimetru s-ar ridica la câteva sute de milioane de euro, implicit un pod plutitor e pentru moment soluția cea mai potrivită”, a spus Oleg Serebrian.
Menționăm, că prin intermediul Programului Măsuri de Consolidare a Încrederii (EU-CBM V), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD în Republica Moldova a fost elaborat studiul de fezabilitate ce conține recomandări pentru modernizarea echipamentului și dotărilor Î.S. ,,Bacul Molovata” cu unități plutitoare adaptabile contextului local, precum și formulate soluții tehnice pentru realizarea acestora. La această etapă studiul de fezabilitate a stabilit oportunitățile de modernizare a infrastructurii de coastă și de amplasare/ locație a infrastructurii de mentenanță. Proiectul vizat reprezintă o prioritate guvernamentală și se află în vizorul Prim-ministrului Republicii Moldova.
Totodată, în cadrul vizitei comune a vicepremierului Serebrian, ambasadorului Mažeiks și Reprezentantului Rezident a.i. al PNUD în Republica Moldova în stânga Nistrului, a avut loc inaugurarea proiectului de reparație și dotare a grădiniței din comuna Cocieri, implementat grație EU-CBM V, finanțat de Uniunea Europeană. Grădinița este frecventată de 170 de copii, care au posibilitatea de a frecventa mai multe cercuri tematice și de a studia limba engleză. Totodată, instituția de învățământ preșcolar oferă posibilitatea de a învăța limba română de către alolingvi.
De asemenea, vicepremierul Oleg Serebrian a vizitat și Muzeul de istorie și etnografie din satul Molovata Nouă, care în anul 2022 a beneficiat de un sprijin financiar prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării.