Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a efectuat marți o vizită de lucru în localitatea Molovata Nouă din raionul Dubăsari, informează PROVINCIAL.
Prima vizită a Viceprim-ministrei pentru Reintegrare în localitățile din Zona de Securitate a avut loc în contextul invitației recepționate din partea Primăriei comunei Moldova Nouă privind finisarea implementării a două proiecte finanțate prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2020 (PARȚ 2020).
Totodată, vizita a oferit posibilitatea pentru a se documenta la fața locului cu problemele locuitorilor și a examina posibile intervenții și asistența necesară din partea autorităților publice centrale.
Olga Cebotari, însoțită de reprezentanții Biroului politici de reintegrare, au avut o discuție comună cu Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, primarul comunei Molovata Nouă, Oleg Gazea, șeful Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de stat, Veaceslav Anghel, directoarele gimnaziului „Anatol Codru” și al casei de cultură.
În cadrul discuțiilor, au fost examinate gradul de implementare a proiectelor finanțate prin intermediul PARȚ pentru anul 2020, dificultățile curente ale locuitorilor, precum și cele generate de pandemia de COVID-19, desfășurarea procesului educațional online și procesele migraționale.
Un alt subiect a vizat libera circulație și căile de acces din/către cele 5 localități din platoul Cocieri: Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Vasilievca, Corjova, Măhala și or. Dubăsari.
De asemenea, a fost abordată problema căilor de acces urmare a prezenței infrastructurii posturilor de control instalate neautorizat de către exponenții de la Tiraspol și modalități de asigurare a liberei circulații a persoanelor, mărfurilor și a mijloacelor de transport.
O atenție distinctă a fost acordată modalităților de asigurare a accesului în platou prin intermediul feribotului, care, pe timp de iarnă poate fi blocat din cauza gheții pe râul Nistru, și respectiv, se impune identificarea căilor alternative de acces.
Totodată, Viceprim-ministra Olga Cebotari s-a întâlnit și cu administratorul Î.S. ,,Bacul Molovata”, Vitalie Gațcan, fiind puse în discuție necesitatea redeschiderii curselor unui feribot suplimentar pentru a spori capacitatea de transportare și modernizarea infrastructurii portuare și de transport. Prezent la discuții, șeful Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de stat, Veaceslav Anghel, a dat asigurări că se va implica personal în soluționarea unor probleme legate de amenajarea facilităților pentru pasagerii bacului.
Amintim că, în anul curent, numărul pasagerilor și a mijloacelor de transport ce au traversat Nistrul cu ajutorul bacului a crescut semnificativ. Doar în prima jumătate a anului, numărul de pasageri și mijloace de transport ce au utilizat feribotul a crescut cu câte 12 mii de unități, iar volumul mărfurilor transportate a crescut cu 23 mii tone, până la aproape 70 de mii de tone.
De asemenea, la inițiativele Biroului Politici de Reintegrare, în prima jumătate a anului curent, feribotul a efectuat cu 90 de curse mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar orarul de circulație a acestuia a fost extins cu câteva ore.
În aceeași ordine de idei, menționăm că începând cu anul 2011, Primăria comunei Molovata Nouă a beneficiat de finanțare în valoare de 2,4 mln lei pentru implementarea proiectelor prin intermediul PARȚ.
Este de menționat și faptul că în anul 2020 prin PARȚ au fost alocate 15 milioane de lei pentru finanțarea a 42 de activități în localitățile din Zona de Securitate.
De la lansarea Programului în anul 2011 și până în 2020, în localitățile amplasate în perimetrul Zonei de Securitate a Republicii Moldova au fost implementate 435 de proiecte / activități în valoare de circa 126.74 milioane de lei.
Cristina Pendea