Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a vizitat raionul Dubăsari de comun cu ministrul Apărării, Alexandru Pînzari. Oficialii au inspectat Batalionul 3 al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii (FMMP) dislocat în satul Coșnița, care se află în carantină în legătură cu declararea stării de urgență în Zona de Securitate.
Potrivit unui comunicat de presă, oficialii au inspectat infrastructura batalionului, inclusiv cazarma, statul major, cantina și punctul medical și s-au documentat cu activitatea și condițiile de instruire a pacificatorilor moldoveni, echipamentul și starea tehnicii militare din dotarea unității.
Amintim că, după încetarea ostilităților în 1992,de-a lungul râului Nistru a fost instituită Zona de Securitate, cu lungimea de 225 km și lățimea de 12-20 km, din care trebuiau să fie retrase forțele militare și militarizate, obiectiv realizat de autoritățile din Chișinău și nerealizat de administrația de la Tiraspol. Aceasta menține în Zona de Securitate forțe militare considerabile, inclusiv trei din cele patru brigăzi de infanterie motorizată și alte unități militare cu un număr total de efectiv de circa 3.500 persoane.
În Zona de Securitate activează Forțele Mixte de Menținere a Păcii (FMMP), compuse din trei contingente: al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Forțelor Armate ale organelor constituționale ale R. Moldova și a administrației de la Tiraspol. Unitățile militare ale Republicii Moldova sunt dislocate la Cocieri, Coșnița și Varnița.
„În aceeași zi, cei doi oficiali au avut o întrevedere cu președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, și reprezentanți ai administrației publice locale, cu care au discutat despre situația în regiune în contextul pandemiei COVID-19 și alte probleme existente de ordin social și economic. Printre acestea, se numără situația celor doi locuitori din Molovata Nouă, reținuți la 3 aprilie, accesul la medicamente, inclusiv funcționarea farmaciilor, dar și la asistență medicală, ce presupune libera circulație a cadrelor medicale de la Asistența Medicală de Urgență. Alte subiecte discutate se referă la circulația personalului din liceele cu predare în limba română din apropiere, pentru ridicarea salariilor, modul de interacțiune pe perioada stării de urgență dintre autoritățile publice centrale și cele locale și alte dificultăți cu care se confruntă locuitorii din regiune”, se spune în comunicat.
Cristina Parfeni