Serviciul Vamal, astăzi, dă startul campaniei „Redescoperă Vama”, transmite PROVINCIAL.
Seria de postări pe rețelele de socializare începe cu istoria apariției și formării postului vamal Sculeni.
Vechea așezare moldovenească Sculeni și-a moștenit numele de la tradiționalii meșteri producători de scule. Situat pe ambele maluri ale râului Prut, satul a fost cercetat evolutiv din cele mai vechi timpuri în contextul moșiei Posadnici, ca o derivată a acestei moșii. Această situație a durat până în secolul al XVII-lea, când, odată cu trecerea în proprietatea familiei Roset, capătă un statut autonom și denumirea actuală.
Dicționarele definesc posada ca trecătoare, loc de odihnă pentru călători, loc întărit în mod natural (care servea ca punct de vamă).
În anul 1819, pe lângă cancelaria guvernatorului Basarabiei, a fost creată o comisie pentru problemele vamale în frunte cu N. Andreevschi. Printr-un decret al Senatului din 20 iunie 1823, în Basarabia este înființată Direcția Vamală.
Conform legii emise la 28 mai 1823, provincia este împărțită în două districte vamale, paralel activând și linia vamală de pe Nistru. Hotarul districtului vamal Sculeni se întindea din regiunea Podolia până la linia de demarcație a județului Ismail, având în componența sa vămile: Leova, Sculeni, Lipcani și Noua Suliță.
Marfa ce trecea prin punctul vamal Sculeni era foarte variată. Predominau vitele, sarea, pielea, grâul, mierea, slănina. Circularele Departamentului vamal în anii 30 ai secolului XIX-lea conțin date despre mărfurile cu impozit ridicat. Printre acestea se numărau: zahărul, măslinele, mirodeniile ș.a. Prin intermediul vămii Sculeni au circulat un șir de monede. Cel mai des întâlnite au fost monede mici de argint.
După încheierea păcii de la Paris (1856), au loc schimbări în districtele vamale ale Basarabiei. La 7 iunie 1860, potrivit hotărârii Consiliului de stat al direcțiilor vamale din Basarabia, se creează două regiuni vamale – Sculeni, Cubeica.
Prin încheierea păcii de la Berlin (iulie 1878) este consfințită anexarea celor trei județe sudice ale Basarabiei la Rusia. În baza legii Senatului din 7 martie 1879, au fost desființate organizațiile vamale vechi și întemeiate altele noi. În loc de două districte vamale a fost creat un singur district vamal – Basarabia, direcția căruia se afla la Chișinău. În componența lui intrau următoarele vămi: Noua Suliță, Ungheni, Leova, Lipcani, Ismail, Reni și pichetele de grăniceri Cahul, Chilia, Vîlcov, Usti-Prut, Fălciu, care funcționau, în paralel, ca și pichete vamale.
Districtul vamal Sculeni a fost desființat în anul 1883, iar districtul vamal Basarabia trece la districtul vamal de sud – Odesa.
Podul, peste care circulă atâta lume și marfă, pe la mijlocul secolului al XIX-lea era întreținut de către moșierul Nicolae Roznovanu (proprietarul localității). S-au păstrat o parte din registrele poștei Sculeni, care a funcționat de-a lungul secolului al XIX – lea.
Datorită faptului că vama și poșta Sculeni erau o intersecție dintre două mari centre – Chișinău și Iași, la Chișinău un întreg cartier din sectorul Buicani, care era traversat de acest drum, a fost numit Bariera Sculeni (Sculeanskaia Rogatca).
În prezent, în postul vamal Sculeni activează 54 funcționari vamali. În primăvara acestui an, la Sculeni vor demara lucrări masive de extindere și reconstrucție. Postul vamal va dispune de 14 piste, comparativ cu 8, câte sunt în prezent. De asemenea, vor fi construite spații moderne destinate controlului bagajelor și încăperi pentru solicitanții de azil.
Cristina Parfeni