![478515341_1426401578682793_8327838848878860487_n](http://provincial.md/wp-content/uploads/2025/02/478515341_1426401578682793_8327838848878860487_n.jpg)
Secretarul de Stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Veaceslav Șipitca, a întreprins astăzi, 13 februarie o vizită de lucru în raionul Ialoveni, unde a avut o întrevedere cu administrația raionului, cu primarii localităților, secretarii și inginerii cadastrali din primării, în cadrul căreia s-au abordat subiecte legate de noile modificări operate în Codul urbanismului și construcțiilor.
La eveniment au participat președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, vicepreședintele, Petru Beregoi, primarii, secretarii și inginerii cadastrali ai localităților, specialiștii companiilor specializate în efectuarea serviciilor de proiectare, arhitecți, etc.
Discuțiile s-au axat pe aspectele legate de noile prevederi ale Codului urbanismului și construcțiilor referitor la respectarea documentației de urbanism și responsabilitatea pentru emiterea actelor permisive în construcții, actualizarea planurilor urbanistice generale în localitățile rurale și regulamentele aferente acestora, pentru dezvoltarea în perspectivă a localităților.
Secretarul de Stat, Veaceslav Șipitca, le-a vorbit participanților la întrunire despre modificările legislative la care în prezent lucrează Guvernul pentru a ajusta cadrul legal în contextul dezvoltării economice actuale și a infrastructurii sociale.
Printre subiectele discutate se numără:
- Pe parcursului anilor 2025 – 2026 toate primăriile vor fi instruite pentru implementarea sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive.
- Prevederile regulamentului privind emiterea certificatului de urbanism în cazul lipsei documentației de urbanism pentru satele cu o populație mai mică de 3000 de locuitori, care a intrat în vigoare la 30 ianuarie 2025.
- La eliberarea autorizației în construcții se va ține cont de certificatul de performanță energetică a clădirilor.
- Modificarea zonelor funcționale: din zonă industrială în zonă locativă se va permite doar prin actualizarea planului urbanistic general, luându-se în considerare schema stradală și de transport pentru a evita îngreunarea traficului rutier.
- În procesul de înregistrare a caselor individuale de locuit, construite fără autorizație se va ține cont dacă lucrările de racordare la rețelele inginerești: gazoduct, apeduct și electricitate au fost efectuate doar de către specialiști și documentația va include: declarația de asumare a răspunderii proprietarului, declarația notarială că vecinii nu au obiecții, certificatul constatator eliberat de primăria localității, în care se va preciza în ce an a fost construită casa și pe ce teren se află.
- Taxele pentru eliberarea certificatului constatator, a certificatului de urbanism și a autorizației în construcții vor fi aprobate prin decizia consiliului local.
- Va demara procesul de instruire și de atestare a arhitecților referitor la prevederile legislative și normativele actuale.
În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, primarii au abordat subiecte precum: angajarea în cadrul administrațiilor publice locale a unui specialist, care să desfășoare activitatea arhitecturală conform legislației în domeniul urbanismului și construcțiilor, documentația de proiectare, caietul de sarcini elaborat de specialiști și devizul de cheltuieli verificat pentru reparația drumurilor etc.
De asemenea, s-a menționat faptul că, primarii se pot adresa după consultații la Oficiul pentru Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe și la Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, în ceea ce privește realizarea proiectelor de revitalizare și dezvoltare a comunităților locale.