![IMG_7852_0](http://provincial.md/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7852_0.jpeg)
Astăzi a fost lansat proiectul destinat reabilitării infrastructurii hidrotehnice în cinci zone pilot din țară, în cadrul Conferinței Naționale „Consolidarea rezilienței la inundații: Construirea unui viitor mai sigur”. Proiectul prevede instalarea stațiilor meteorologice și hidrologice, realizarea hărților de risc, achiziționarea echipamentelor necesare pentru gestionarea construcțiilor hidrologice și acordarea de granturi mici pentru sprijinirea comunităților vulnerabile.
Astfel, peste 30 de localități și 65.000 de cetățeni vor fi mai bine protejați împotriva riscurilor de inundații și efectelor schimbărilor climatice.
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a deschis conferința subliniind provocările majore generate de schimbările climatice, în special în ceea ce privește inundațiile din sudul și centrul țării, care au avut loc în septembrie anul trecut, când în doar două zile a căzut o cantitate de ploaie echivalentă cu cea dintr-un întreg sezon de primăvară, ceea ce a dus la pagube semnificative. Aceste evenimente extreme au evidențiat vulnerabilitatea infrastructurii țării și necesitatea urgentă de a evalua și moderniza construcțiile hidrotehnice. Astfel, Ministerul Mediului a început un proces de inventariere a construcțiilor hidrotehnice.
„Infrastructura hidrotehnică este învechită și nu răspunde nevoilor actuale, ceea ce ne face mai vulnerabili la fenomenele extreme. Prin acest proiect, vom reabilita barajele și alte structuri hidrotehnice esențiale, aducând beneficii directe pentru peste 65.000 de persoane”, a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu. Aceste acțiuni sunt fundamentale pentru protejarea locuitorilor și pentru asigurarea unui viitor mai sigur, contribuind astfel la dezvoltarea unei infrastructuri reziliente și la reducerea riscurilor asociate schimbărilor climatice.
Ministrul Lazarencu a mulțumit partenerilor de dezvoltare Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) pentru suportul acordat în gestionarea riscurilor de inundații și creșterea rezilienței infrastructurii hidrotehnice din țara noastră.
Amintim că, o altă măsură implementată de Ministerul Mediului pentru consolidarea capacităților în caz de intemperii este aprobarea Strategiei Naționale de Reducere a Riscurilor Dezastrelor pentru perioada 2024-2030, care vizează nemijlocit îmbunătățirea infrastructurii de protecție civilă.