Judecătoria Drochia sediul Central a pronunțat sentința într-o cauză penală, pornită în februarie 2022 și instrumentată de către Direcția Generală Teritorială Nord (DGT Nord) a Centrului Național Anticorupție (CNA) în baza denunțurilor a doi cetățeni. Acțiunile vizează un fost colaborator de poliție învinuit pe două capete de trafic de influență. Dosarul a fost deferit justiției de către Procuratura Anticorupție Oficiul Nord.
Potrivit materialelor, colaboratorul de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Drochia a pretins, acceptat și primit 35.000 de lei într-un caz, și 2000 de euro în alt caz, de la persoane diferite, pentru influențarea judecătorilor și a organelor de urmărire penală, în procedura cărora se aflau la examinare cauzele penale de conducere de către denunțători a mijloacelor de transport în stare de ebrietate, astfel încât organele de drept să adopte decizii favorabile în privința acestora în vederea neanulării dreptului de a conduce mijloacele de transport.
În pofida pretinsei influențe a colaboratorului de poliție față de organele de drept, prin sentințele instanței de judecată denunțătorii au fost condamnați la pedepse penale inclusiv cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.
Urmărirea penală a durat 4 luni fiecare. Cauza penală s-a aflat pe rolul instanței de judecată pe parcursul a 2 ani și 6 luni, examinarea acesteia într-o perioadă mai îndelungată fiind întemeiată, or preventiv inculpatul nu și-a recunoscut vinovăția în comiterea faptelor imputate și a pledat nevinovat, recunoscând faptele doar după cercetarea integrală a probelor acuzării, unde totodată unul din martorii cheie a acuzării se afla peste hotarele Republicii Moldova, fiind identificat ulterior locul aflării acestuia și audiat de către instanța de judecată la demersul procurorului prin intermediul videoconferinței.
Prin sentința din 17 ianuarie 2025, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, stabilindu-i pedeapsa pentru fiecare epizod în parte, pe primul epizod în mărime de 6 luni închisoare și pe al doilea epizod în mărime de 8 luni închisoare, iar prin cumul inculpatului i-a fost stabilită o pedeapsă definitivă cu închisoare pe un termen de un an cu executare acesteia în penitenciar de tip semiînchis, termenul ispășirii pedepsei cu închisoare urmând a fi calculat din data devenirii definitive a sentinței. Totodată în temeiul art. 65 Cod penal, inculpatul a fost privat de dreptul de a exercita activitate în cadrul Ministerului Afacerilor de Interne pe un termen de 3 ani.
Totodată, s-a dispus confiscarea din contul persoanei în beneficiul Statului a mijloacelor bănești în cuantum de 35.000 de lei și 2000 de euro, fiind dispusă și menținerea sechestrului aplicat pe 1/2 din bunurile inculpatului și anume pe 1/2 din casa de locuit și din terenul aferent gospodăriei, în valoare de 101.000 de lei.
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Nord în termen de 15 zile.