Grupul de lucru creat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) continuă inspectarea întreprinderilor silvice din țară. Secretarul de Stat, Maxim Popov, ieri, împreună cu membrii grupului de lucru, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Agenției Moldsilva, ofițerii Centrului Național Anticorupție și ai Serviciului Informații și Securitate, au efectuat o vizită la Ocolul Silvic Vatici din cadrul Întreprinderii Silvice Orhei.
„Scopul este de a evalua volumul exact al masei lemnoase în urma tuturor tipurilor de lucrări silvico-tehnice în fondul forestier de stat, de a analiza corectitudinea desfășurării tăierilor și de a depista dacă există surplusuri de masă lemnoasă care a fost extrasă ilegal. Până în prezent, împreună cu ofițerii CNA, SIS și reprezentanții IPM am inspectat opt parchete de păduri, cu o suprafață totala de circa 20 ha din cadrul Rezervației Naturale Codrii și a Întreprinderii Silvice Hîncești. În cadrul Întreprinderii Silvice Orhei, ocolul silvic Vatici, ne propunem verificarea a 5 parchete cu o suprafață totală de 22,7 ha”, a declarat Popov, în discuțiile cu angajații ocolului silvic.
La prima etapă, oficialii au verificat actele de recepție a materialului lemnos, actele primare, iar ulterior, vor fi inspectate parcelele pentru a compara datele și a face constatări.
„Condițiile climaterice nu ne permite lucrul în teren, la o primă etapă verificăm actele primare și de recepție a materialului lemnos, ulterior, vom compara cu rezultatele calculelor pe cioate de copaci. În cel mai scurt timp posibil revenim în respectivele parcele pentru verificarea propriu zisă. Acțiuni de verificare vor continua pe parcursul lunilor mai și iunie pentru o ulterioară fundamentare a unei decizii privind reorganizarea Agenției Moldsilva”, a susținut Secretarul de Stat.
Reamintim, MADRM a decis crearea unui grup de lucru pentru inspectarea întreprinderilor silvice, după ce în adresa ministerului au parvenit mai multe sesizări cu referire la tăierile ilegale din mai multe ocoale silvice. Scopul este de a evalua și a observa dacă masa lemnoasă autorizată corespunde celei recoltate și dacă nu sunt comise încălcări. În cazul în care vor fi depistate surplusuri de masă lemnoasă, administratorii entităților silvice vor fi sancționați disciplinar, în conformitate cu legislația, în vigoare.
Notă: În rezultatul verificărilor în Rezervația Naturală Codrii, s-a constatat un volum de masă lemnoasă calculat ca fiind recoltat în surplus. În context, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a aplicat o amenda de 7000 lei pentru întocmirea incorectă a materialelor primare privind efectuarea tăierilor în cadrul RN Codrii, precum și a fost depusă o sesizare la Procuratura Generală.
Doina Secrieru