Cea de-a treia ediție a Zilei Învățământului Dual s-a desfășurat recent, în satul Roșu, raionul Cahul. Evenimentul a fost dedicat tinerilor, viitorilor absolvenți ai treptei gimnaziale sau liceale, care urmează să aleagă o cale profesională.
În cadrul, ediției Sud a Zilei Învățământului Dual a fost prezentată o expoziție informativă și interactivă cu ateliere științifice, master-class-uri distractive și o tombolă pentru toți tinerii pasionați de roboți și jocuri de calculator, curioși de a descoperi secretele electricienilor, montatorilor, cofetarilor bucătarilor, cusătorilor și contabililor.
În premieră în cadrul programului Zilei Învățământului Dual, unul dintre cei mai mari angajatori din regiunea Sud și partener în instruirea duală – fabrica de producere a componentelor auto Draexlmaier Cahul și-a deschis larg ușile pentru curioși. Norocoșii au avut ocazia să participe la un tur prin departamentul de producere și atelierului modern de instruire a elevilor-ucenici din programele duale.
Învățământul dual reprezintă o modalitate specială de instruire și de formare profesională. Responsabilitățile de instruire și formare sunt partajate între partenerii duali – companie (locul de muncă) și instituția ÎPT. Elevii-ucenici din cadrul sistemului de învățământ dual nu sunt stagiari, ei au statut asimilat angajaților, semnând cu agentul economic un „contract de ucenicie”, în baza căruia beneficiază de salariu. Elevii obțin instruirea practică structurată la companie, iar teoria o asimilează la instituția de învățământ. Astfel, aceștia însușesc specificul meseriei la locul de muncă, iar agenții economici își „cresc” forța de muncă chiar de pe băncile școlii, conform necesităților.
Campania Înveți. Muncești. Câștigi! a fost lansată în luna mai 2018 și are scopul de informare pe scară largă a tinerilor despre oportunitatea și avantajele învățământului dual. Aceasta este implementată de MECC, cu suportul Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ, în cadrul Proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de către Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
Doina Secrieru