O inovație autohtonă realizată și testată cu sprijinul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD ar putea ușura considerabil povara facturilor.
Vladimir Ursu de la Asociația Obștească Renaștere Rurală este pasionat de tot ce înseamnă inovații, așa că și-a pus mintea la contribuție și a inventat un nou sistem de încălzire. Colectează lumina și căldura soarelui și o transformă în agent termic.
„Acest colector reprezintă tuburi vidate din sticlă care au fost inițial primordial folosite pentru încălzirea apei calde menajere, iar noi le-am modificat astfel ca să încălzească aerul. Propulsarea aerului se face prin aceste tuburi vidate, al aerului pe care noi îl luăm din încăpere, îl încălzim și îl dăm înapoi în încăpere. În zilele însorite de iarnă acest lucru este posibil”.
Colectorul solar contribuie semnificativ la creșterea eficienței energetice și este recomandat pentru încălzirea locuințelor, a instituțiilor publice și a halelor industriale. Sistemul ajută la reducerea costurilor energetice și promovează energia verde. Costul instalației este de aproximativ 24.000 de lei, dar consumul zilnic de electricitate este de doar 2 lei.
„Avem o instalație similară la Bălți. Testele noastre au arătat că în luna decembrie, proprietarul casei a achitat 6.000 de lei pentru încălzire prin gaz cu centrală termică, iar în luna ianuarie, care a fost destul de însorită anul trecut, au achitat doar 2.000 de lei”.
Colectorul solar este eficient pe timp de zi, noaptea fiind necesară o altă sursă de energie termică. Vitalie Boico este unul dintre beneficiarii colectorului solar. Deși a fost sceptic la început, a acceptat totuși să-i fie transformată casa într-un teren experimental. Vitalie încearcă de câțiva ani să reducă din cheltuielile de întreținere și suma din facturi și să pună în practică mai multe soluții care pot contribui la eficientizarea energetică a locuinței.
„Trebuie să fii inovativ și să te uiți la ce este acum pe piață. Și acum sunt foarte mulțumit că, într-adevăr, funcționează și pot să spune că acum toate caloriferele sunt închise. Uneori, dacă avem soare bun, se ridică temperatura și până la 23-24 de grade și totul e închis”, spune Vitalie Boico, locatar.
O asemenea instalație a fost conectată și la Rîbnița. Construcția și testarea celor două colectoare solare a fost posibilă cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
În sezonul rece, colectorul solar generează aer cald, care poate fi utilizat ca agent termic pentru încălzirea spațiilor pe durata zilei. În timpul verii, aerul cald produs poate servi la uscarea fructelor și legumelor, oferind oportunități valoroase pentru dezvoltarea antreprenoriatului local.
Prin utilizarea colectorului solar, instituțiile publice și afacerile pot deveni exemple de bune practici în tranziția către surse de energie regenerabilă, reducând cheltuielile pentru încălzire și dependența de gaze naturale pentru producerea agentului termic.
În anul 2024, Asociația Obștească Renașterea Rurală a beneficiat de un grant în valoare de 15 mii de euro prin intermediul platformei sectoriale de mediu susținută de UE și PNUD în cadrul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”.