„În primul rând, aș insista să fie aprobat un plan urbanistic al orașului, ceea ce se tergiversează din diferite motive, de mai mulți ani. Astăzi, în orașul Căușeni s-au vândut terenuri, trotuare publice, zone verzi, gazoane. Pe aceste terenuri sunt construite, chiar pe trecerile de pietoni, gherete-magazine. Un plan urbanistic deja nu ar mai da posibilitatea să fie construite, în diferite locuri, aceste construcții”. Aceasta a susținut candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la șefia orașului Căușeni, Ion Ciontoloi, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD.
„Totodată, ne-am clarifica cu situația din grădinițele orașului Căușeni. Fiind în funcția de președinte, am insistat să fie reutilate centralele termice, sistemul de încălzire. Se cheltuie bani și se aruncă în vânt, deoarece într-o parte bună a grădiniței centralele termice au randamentul sub 40 sau 40%, se mai duce căldura prin uși și ferestre. În același timp, aș verifica hrana copiilor, o problemă importantă în viziunea mea la dezvoltarea și creșterea copiilor. Fiind în funcția de președinte, de mai multe ori am analizat situația din Căușeni la capitolul „hrana copiilor””, a mai adăugat pretendentul.
Prin urmare, Ciontoloi a vorbit și despre alte acțiuni. „Al 3-lea lucru, nu mai puțin important – am avut un proiect tehnic și câștigată finanțarea din Fondul Național de Dezvoltare Națională ADR Sud pentru reconstrucția stației de epurare din Căușeni. A fost construită acum 50 de ani, altceva reparații curente nu au fost făcute. Așa cum prin stațiile de epurare trece apa din canalizare, fără o curățire, poluăm tot mediul înconjurător, în primul rând, râul Botna, de aici se duce în râul Nistru. Totodată, terenurile din preajmă sunt degradate și dacă e să ne gândim la generațiile care trebuie să mai trăiască, atunci noi le lăsăm niște terenuri poluate. Același lucru este și cu gunoiștea din Căușeni, pe terenuri de zeci de km se răspândesc pachete din plastic, veșnic acolo arde și e un fum toxic, ce se răspândește prin localitățile din preajmă. Aș insista să construim o gunoiște autorizată, mai mult ca atât – am avut, acum 4 sau 5 ani în urmă, studii de fezabilitate și deja găsisem un teren pentru construcția unei gunoiști autorizate. Încă o problemă foarte importantă pentru Căușeni este că, după fiecare ploaie, unele zone – dar mai cu seamă în centrul orașului, se tranformă într-un lac, mașinile și pietonii nu mai pot circula. Aceasta este una din problemele care, cred că, este stringentă de a fi rezolvată”, a conchis el.
Interviu integral va fi publicat mâine pe PROVINCIAL.MD
Amintim că, PROVINCIAL.MD desfășoară un proiect cu privire la alegerile locale din țara noastră, ce vor avea loc la 20 octombrie curent, în cadrul căruia sunt abordați candidații ce aspiră să devină aleși locali.
Mihaela Conovali