Un agricultor din Soroca riscă să-şi arunce toată producţia la gunoi. Bărbatul are 400 de tone de mere stocate în frigider, marfă care urma să fie exportată în Federaţia Rusă. Doar că războiul i-a dat peste cap toate planurile, pentru că partenerii săi de afaceri din Rusia nu mai au nevoie de merele moldoveneşti. Acum antreprenorul încearcă să se orienteze pe pieţele europene, informează PROVINCIAL cu referire la TVR Moldova.
Mihai Eftodi are 30 hectare de livadă în satul Ocolina, raionul Soroca. Cultivă mere de diferite soiuri, iar producţia ajungea, în mare parte, în Federaţia Rusă. Noua realitate însă a făcut ca exportul spre acea piaţă să fie imposibil.
Mihai Eftodi antreprenor: „Până acum, până a fi conflictul dat am exportat câteva camioane de mere dar deja de când s-a început războiul suntem puşi in situaţia să păstrăm mărul în frigider ca nu avem capacitatea de export”.
Agricultorul încearcă să se reorienteze pe alte pieţe de desfacere. El planifica în acest an să sădească 7 hectare de livadă superintensivă după ce a defrişat o livadă veche.
Mihai Eftodi antreprenor: „Sunt nişte soiuri mai vechi care nu sunt atât de solicitate pe alte pieţe, înafară de cele tradiţionale, şi planificam să punem soiuri mai moderne. Însă, din motiv că suntem cu merele la frigider şi nu le putem comercializa, am stopat plantarea. Nici nu putem să accesăm atâtea credite şi e o problemă atunci când vezi că nu poţi realiza marfa care o ai în stoc”.
De altfel, Mihai este agricultorul care anul trecut şi-a lăsat merele pe marginea drumului pentru ca fiecare să-şi ia gratuit câte o pungă cu mere. Acum, fermierul spune că unica soluţie pentru ca merele să nu se piardă, este să le dea la procesare.
Mihai Eftodi antreprenor: „Dacă nu ajung la procesare merele date şi fabricile nu o să le colecteze deja o să fim nevoiţi să le ducem la râpă, la gunoi pentru a opri camerele frigorifice ca să nu consumăm energie electrică suplimentară că nu o să fim în capacitate să achităm energia electrică”.
În raionul Soroca, producători de mere deţin peste 7 mii hectare de livezi. Autorităţile Republicii Moldova au făcut nenumărate apeluri către liderii statelor europene pentru a permite exportul de produse moldoveneşti, în condiţiile în care, mulţi antreprenori îşi ducea marfa în Ucraina, Rusia şi Belarus.
Sursa: TVR Moldova