Ce îi determină pe unii oameni să-și facă o agendă paralelă pe lângă cea aglomerată pe care o au, să suporte cheltuieli din propriul buzunar, să pună drept prioritate binele „oamenilor de acasă”, fără să ceară nimic în schimb? Mii de moldoveni plecați din locurile natale rămân implicați în dezvoltarea comunităților de origine. Victoria Dunford este cea care a adus în țară donații de peste un milion de euro.
Mai bine de 13 ani locuiește în Marea Britanie, însă mereu a rămas conectată la localitatea sa de baștină – Mihăileni, raionul Rîșcani. A creat asociația de caritate „MAD-Aid” în Marea Britanie și prin intermediul acesteia, Centrul „PHOENIX” din orașul Rîșcani, de serviciile căruia beneficiază gratuit adulții și copiii cu dizabilități din tot raionul.
Victoria Dunford a mai contribuit la deschiderea Centrului de Sănătate din Mihăileni. Datorită implicării ei și altor parteneri, instituția a fost dotată cu mobilierul necesar. Tot prin intermediul Victoriei, Centrul Multifuncțional pentru persoane în etate „Dumitru Mustață” din Mihăileni a fost dotat cu mobilier și electrocasnice, iar grădinițele din sat au primit rechizite, ghiozdane și tehnică. Alături de alți consăteni, a contribuit la amenajarea parcului din localitate.
„Prin implicare putem dezvolta comunitatea în care ne-am născut, doar că aceste idei trebuie să le învățăm de mici. Când eram la școală, împreună cu colegii făceam voluntariat după lecții și adunam obiecte vechi pentru muzeul satului. Orice companie ar trebui să facă voluntariat măcar o zi pe lună — fie un eveniment de adunare de fonduri, fie o zi de muncă — să repare o odaie din grădiniță, școală sau spital. Mai întâi de toate, va avea de câștigat compania construind un spirit de echipă, plus oamenii se vor simți bine deoarece au fost utili comunității”, relatează Victoria Dunford.
Oricine poate contribui la dezvoltarea localității de baștină, indiferent de programul de muncă pe care-l are. Acest fapt îl demonstrează Vera Siminel din comuna Lozova, raionul Strășeni. Cu o funcție solicitantă, fiind angajată civilă în Aparatul Central al Ministerului Apărării, găsește timp și pentru localitatea de baștină. A fost implicată în campanii de caritate din anul 2016, iar până în prezent, au fost ajutate peste 300 de persoane: familii social-vulnerabile, persoane în etate, persoane diagnosticate cu cancer. Împreună cu alți lozoveni, i-a convins pe localnici și băștinașii plecați departe de casă să contribuie financiar pentru mai multe proiecte locale.
„Un proiect foarte important a fost procurarea a două tractoare multifuncţionale cu contribuții din partea primăriei și lozovenilor în sumă de 15 mii de dolari și finanţării din partea Guvernului Elveției, în valoare de 20 de mii de dolari. Tot cu suportul Guvernului Elveției și PNUD, vom îmbunătăţi serviciul de colectare a deşeurilor din localitate. Pentru aceasta, Asociația de băștinași în parteneriat cu Primăria Lozova au colectat contribuții în valoare totală de 10.000 de dolari”, afirmă Vera Siminel.
Voluntara crede în forța implicării și spune că doar prin exemplul propriu, poți contribui la dezvoltarea localității natale.
Implicarea băștinașilor este esențială pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare economică, socială și culturală a comunităților. De acest lucru este convins Iurie Luchian, președintele Asociației de Băștinași din satul Vorniceni, raionul Strășeni. Potrivit lui, băștinașii care sunt în localitate, precum și cei care sunt plecați temporar sau permanent, dar se implică în activități de voluntariat, sunt o sursă de inspirație:
„Atât voluntariatul prin implicare directă, cât și prin donații materiale sau financiare are impact benefic asupra comunității. Fiecare cetățean al satului are ceva de oferit, nu neapărat bani. Cineva se implică la sădit copaci, altcineva ajută la amenajarea stadionului, sau își împărtășește experiența în domeniul pe care îl cunoaște cel mai bine. Unii oameni se implică la organizarea sărbătorilor, cum ar fi ziua diasporei ori Hramul satului. Cei care sunt departe de casă ajută prin susținere morală sau chiar financiară. Localnicii se implică prin donații de carte, hăinuțe pentru copii, ajută bătrânii, familiile nevoiașe sau persoanele cu dizabilități. Financiar se donează pentru proiecte care necesită cotă parte de contribuție. Acum colectăm fonduri pentru amenajarea unui teren de sport multi-funcțional. Deci oricine se poate implica cu orice pentru că fiecare zâmbet contează”.
Articolul integral poate fi citit aici.
Dina Roșca