„Eu pot fi radarul banului public”. Aceasta este denumirea piesei de teatru social realizată de tinerii voluntari din satul Zubrești, Strășeni. Piesa, care a fost filmată și plasată pe rețelele de socializare, vine să evidențieze situații cotidiene vis-a-vis de necesitatea participării active în procesul de guvernare locală. Acțiunea face parte din proiectul „Îmi pasă, mă implic, DECID” implementat de A.O. Asociația Băștinașilor „Zubrea”, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
Link scenetă: https://www.facebook.com/asociatiabastinasilorzubrea/videos/774817653156879
În piesa de teatru social cu genericul „Eu pot fi radarul banului public”, Mădălina Lipovan a avut rolul primarului. Tânăra spune că prin intermediul scenetei, voluntarii și-au propus să le sugereze locuitorilor din Zubrești să contribuie la dezvoltarea comunității prin implicare.
„Filmulețul video promovează egalitatea între cetățeni și demonstrează importanța opiniilor oamenilor pentru autorități. Am realizat că deși este foarte dificil, primăria și consilierii nu trebuie să le întoarcă locuitorilor spatele, dar trebuie să-i implice în procesul de identificare a soluțiilor pentru problemele existente”, menționează voluntara.
Piesa de teatru social promovează nu doar necesitatea participării active în procesul de guvernare locală, dar demonstrează și dezavantajele lipsei de inițiativă a localnicilor în procesul de monitorizare a achizițiilor publice.
„Participând la o astfel de inițiativă, m-am simțit foarte liberă alături de colegii mei extraordinari, care și-au jucat bine rolurile. Mi-ar plăcea să avem parte de mai multe activități de acest gen, pentru că ne dezvoltă personalitatea și contribuie la promovarea activismului civic”, afirmă Veronica Kalancia, care a jucat rolul unui cetățean neinformat și foarte insistent.
Pentru câteva minute, voluntarul Ian Gălușcă s-a pus în poziția unui angajat al primăriei, care a dat explicații și a prezentat documente confirmatoare cetățenilor supărați că autoritățile nu se ocupă de nimic.
„Rolul scenetei este de a încuraja oamenii să se intereseze mai mult de activitatea primăriei și să monitorizeze achizițiile publice, conform strategiei de dezvoltare a localități”, punctează tânărul.
Coordonatoarea de proiecte a A.O. Asociația Băștinașilor „Zubrea”, Olesea Harti, și-a exprimat convingerea că „satul Zubrești are un viitor frumos datorită tinerilor din această localitate, care devin tot mai activi și mai implicați în soluționarea problemelor locale”.
Tot în cadrul acestui proiect, au fost organizate mai multe instruiri pentru oamenii din localitate, inclusiv pentru tineri, la care au găsit răspuns la următoarele întrebări: ce reprezintă bugetul, veniturile și cheltuielile publice?, care este calendarul bugetar la nivel local?, care presupune cadrul legal privind asigurarea transparenței în procesul de elaborare, aprobare și administrare a bugetului local?, cum se monitorizează o achiziție publică?, iar un grup de cetățeni a fost implicat în monitorizarea achizițiilor publice realizate de primărie, în perioada 2020-2021.
„Inițial, în cadrul proiectului, am realizat un chestionar, potrivit căruia circa 38 % dintre respondenții din localitate au declarat că nu cunosc cum este format bugetul local, iar alte 23% au spus că știu parțial informația. Ne-am propus să schimbăm situația. În timpul celor patru activități de monitorizare: două online și două cu prezență fizică, au participat consilieri locali, pedagogi, tineri și alți cetățeni activi din comunitate. Grupul de inițiativă a aflat despre sursele de colectare a datelor legate de achizițiile publice, a analizat planul de achiziții al autorităților, contractele de achiziții atribuite de APL Zubrești și alte documente aferente achizițiilor publice”, afirmă coordonatoarea proiectului „Îmi pasă, mă implic, DECID”, Olesea Harti.
Victoria Gălușcă este unul dintre membrii grupului de monitorizare. Femeia spune că „în cadrul activităților, am aflat multe informații utile. Anterior cunoșteam foarte puține despre monitorizarea achizițiilor publice, de aceea nu m-am implicat niciodată în acest proces”.
Iar Tatiana Chilian subliniază că „datorită instruirilor la care am participat, am aflat că orice locuitor al satului ar putea solicita de la APL informația de care are nevoie. Nu am știut despre acest drept până acum”.
Cu suportul ONG-ului, în localitate au fost instalate cinci panouri informative, unde primăria publică cele mai importante informații de interes public (decizii ale Consiliului Local, anunțuri publice, concursuri, etc.). Totodată, aceste panouri pot fi utilizate de către cetățenii satului pentru a-și promova anunțurile.
A.O. Asociația Băștinașilor „Zubrea” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Îmi pasă, mă implic DECID!” în satul Zubrești din raionul Strășeni.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partenerul proiectului pentru regiunea Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER în parteneriat cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat” (AO ADR “Habitat”).