Svetlana Sainsus, cofondatoarea platformei Caritate.md, femeie de afaceri, în cadrul proiectului „Cu gândul la provincie”, a vorbit despre acțiunile întreprinse în localitatea de baștină. Totodată, s-a referit și la lipsa unui dialog efectiv între autoritățile centrale și cele locale.
„Sunt originară din orășelul Ialoveni. Vin în fiecare weekend aici – la casa părintească, dar acum, de când e carantină, ne-am mutat aici, de la bloc din Chișinău”, a declarat ea.
În cadrul interviului, Svetlana Sainsus a comunicat că a avut cea mai fericită copilărie la Ialoveni: „Am fugit toate dealurile, am fost la cules poama, am mâncat cireșe, urcându-mă în copac, am cutreierat pădurile, păscând bobocii. O adevărată copilărie la țară am avut și îmi amintesc cu mare drag de ea”.
După cum a mai declarat intervievata, își amintește și cu un gust amar de localitate. „Noi nu trăim în centru, dar la o margine de orășel, mai aparte. Mereu, un pic, am fost „ocoliți” ce ține de dezvoltare sau infrastructură. Țin minte, nu aveam transport și mergeam pe jos până la școală și era destul de departe și greu. Nu aveam magazine prin preajmă și, iarăși, era o mare problemă. De fapt și acum e la fel, nu pot spune că s-au făcut mari schimbări, anume unde locuiesc eu. Același transport mereu e o problemă, și aceleași magazine lipsesc de lângă casă. Dacă nu ai mașină să ajungi până în centru, e un pic complicat. Și de drumuri, la fel, de când mă țin minte, mereu eram și suntem pe locul II. Centrul e mult mai luat în seamă, ca să spun așa. Dar cu toate astea, oricum am avut cea mai frumoasă copilărie la sat și întotdeauna aveam loc de vise, vise… vise care mai târziu le-am îndeplinit”, a explicat ea.
În acest fel, cofondatoarea platformei de caritate a spus că, doi în urmă, a reușit să atragă un donator străin în localitate. „Foarte mult în copilărie, țin minte că, ne lipseau terenurile de joacă pentru copii, mereu visam să construiesc unul în mahalaua mea, când voi crește și, din fericire, am realizat acest lucru 2 ani în urmă. Am reușit să atrag un donator străin, care a investit și am reușit împreună să facem un cadou superb copilașilor, care de acum încolo se bucură de el. Din aproximativ 2000 m2 de paragină, am transformat un teren într-un colțișor de rai pentru copii, un proiect de 1.600.000 lei. 3 luni de zile o brigadă de oameni, printre care și părinții mei, sora, fratele, colegul meu și eu personal, am muncit la acest colțișor de rai și sunt fericită și mândră că am reușit să fac ceva frumos pentru mahalaua mea, să ofer copilașilor ce nu am avut noi – un parc pe care l-am denumit Parcul copilăriei „Moldova”, așa cum e strada mea”, a precizat Sainsus.
„Consider obligatoriu ca fiecare cetățean să facă la fel, mai ales cei plecați peste hotare. Dacă fiecare ar aduce un mic aport satului de unde provine, cu siguranță, ele s-ar tranforma peste noapte în cele mai moderne și frumoase locuri pentru trai”, a adăugat intervievata.
La întrebarea „Ce vă amintiți despre obiceiurile locului?”, ea a spus că ar vorbi la nesfârșit cu o mare nostalgie. „În primul rând, aș începe cu obiceiul de a fi buni unii cu alții și primitori. Se cunoșteau și prieteneau tare frumos vecinii între ei în timpul copilăriei mele. Pe mine mă doare să văd acum cum toți s-au înstrăinat și s-au izolat. Cum invidia și neîncrederea au pus stăpânire pe omenia de altădată. Cu drag îmi amintesc despre curățirea fântânilor, era o adevărată sărbătoare. Ne grămădeam toți vecinii, toate gospodinele aduceau fel de fel de mâncăruri și petreceam până târziu. Un alt obicei era mascarea de Revelion, se mascau părinții noștri și se porneau cu uratul, cu buhaiul și capra, și toate echipamentele tradiționale. Sau Paștele, nu era rug mai mare și mai frumos la Paște decât cel „de la Moldova”, e strada unde locuiesc eu. Un obicei mai țin minte bine este „claca”, când se punea lutul în pod și vecinii se adunau și se ajutau pe rând”, a spus cofondatoarea Caritate.md.
În același timp, Svetlana Sainsus a declarat că în ultimii 20 ani, în Ialoveni, s-au făcut mari schimbări. „În primul rând, au apărut multe clădiri noi, bănci, farmacii, s-a dezvoltat mult și spre bine infrastructura. Ba mai recent, avem deja și troleibuz care circulă în centru Ialoveniului. S-au construit parcuri, stadion, piață agricolă modernă, pizzerii și cafenele, fabrică de înghețată, fabrică de vinuri… s-au mai deschis școli noi. Din păcate, a dispărut grădinița din mahalaua mea, a fost transformată în fabrică de vinuri. La fel, a dispărut ferma de vaci, unde activa tatăl meu, și care aproviziona grădinițele și școlile cu lapte natural și sănătos. Livada de mere din Ialoveni a fost dată ca teren de construcție și a dispărut. Acolo fiind construit un orășel adevărat”, își aduce aminte ea.
Totodată, Svetlana Sainsus a comunicat că pentru a deveni atractiv pentru cei plecați, Ialoveniul are în primul rând nevoie să ofere locuri de muncă cu salariu decent, terenuri de joacă și o atenție mai sporită infrastructurii pentru copii. „La fel, parcuri curate, drumuri bune, transport decent si regulat”, a adăugat ea.
„Consider că procesul de urbanizare este inevitabil, iar acele reforme promise și necesare în dezvoltarea comunităților nu mai pot fi amânate. O salvare pentru satele Moldovei este descentralizarea administrativă și fiscal. Acest lucru ar atrage investițiile în localități și ar oferi celor de peste hotare posibilitatea să revină acasă și să își creeze propria afacere, având condiții demne de activat”, a precizat Sainsus.
„Cu părere de rău, am constatat că lipsește un dialog efectiv între autoritățile centrale și cele locale. Cu toate că, foarte mult, autoritățile centrale vorbesc despre progrese și reforme, totuși discutând cu mai mulți primari din sate am constatat că sistemul administrației locale este sec din cauza lipsei unui cadru normativ coerent, unor mecanisme de implementare eficiente, finanțării corecte, ce nu poate să asigure acoperirea financiară, presiuni, divizarea granturilor, transferurilor după criteriul politic”, a susținut intervievata.
„Îndemnul meu ar fi ca autoritățile locale să facă parte din procesul decizional al statului și ca autoritățile centrale să implementeze mecanisme de consultare, de colaborare eficientă, descentralizată în baza unor criterii apolitice. Iar autoritățile locale să fie mai deschise, să nu fie indiferente și să nu le fie frică să discute la întâlnirile oficiale cu autoritățile centrale despre toate problemele existente”, a conchis Svetlana Sainsus.
Mihaela Conovali