Săptămâna trecută, secretarul de stat pentru Agricultură, Tom Vilsack, a anunțat că Departamentul de Stat pentru Agricultură – USDA, a dezvoltat un vaccin împotriva gripei aviare, produsul raportând în urma testărilor, o eficiență de 100%.
De peste un an, fermele americane se luptă cu un virus al gripei aviare ce a cauzat pierderi importante pentru crescătorii de păsări. Este vorba despre agentul patogen H5N2 din cauza căruia zeci de milioane de păsări au fost deja sacrificate, cele mai afectate afaceri fiind cele cu găini ouătoare. În Iowa, spre exemplu, au fost omorâte 25 de milioane de găini ouătoare după ce mai multe focare de gripă aviară au fost depistate în ferme din întreg statul american.
Noul vaccin dezvoltat de americani a fost deja testat pe puii de găină, dovedindu-se 100% sigur, după cum a declarat oficialul american. În prezent, serul este în testări la curcani, urmând ca apoi, dacă rezultatele sunt la fel de bune, să fie pus pe piață.
Întrucât se presupune că virusul gripei aviare este purtat de păsările sălbatice călătoare, autoritățile americane speră să scoată noul vaccin înainte ca migrația de toamnă să aducă un nou val de focare.
În ciuda optimismului exprimat de cercetători și de autorități, nu toată lumea este entuzismată de descoperirea USDA. Potrivit Associated Press, există o temere privind modul în care alte state vor vedea imunizarea păsărilor. Astfel, Japonia, Coreea de Sud sau Africa de Sud ar putea renunța la importul de păsări și carne de pasăre din SUA, motivând că testele nu pot face diferența între un pui imunizat și unul care este infectat.
În această perioadă, pentru a preveni orice pierderi în industria creșterii păsărilor – o afacere cu exporturi anuale de 5,7 miliarde de dolari, secretarul de stat pentru Agricultură, Tom Vilsack, poartă discuții intense atât cu fermierii, cât și cu marii jucători de pe piața exporturilor de carne de pasăre la nivel mondial, scrie agrointel.ro.