Procurorul General interimar a înregistrat la Consiliul Superior al Procurorilor demersul cu privire la eliberarea acordului pentru efectuarea modificărilor în structura Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și teritoriale, transmite PROVINCIAL.
Procurorul General interimar, în calitate de manager operațional, a iniţiat procedura de modificare a structurii Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și teritoriale, ţinând cont de faptul că, actuala structură organizatorică a instituţiei nu permite desfășurarea unei activităţi la maxim eficientă, precum şi contravine principiului distribuirii clare a funcţiilor şi folosirii optimale a resurselor umane.
În acest context, s-a constatat că, la moment un număr mare de procurori din Procuratura Generală au în procedură cauze penale, ceea ce este în detrimentul exercitării conforme și în termen a sarcinilor principale ale unei Procuraturi Generale moderne, care urmează să întreprindă acţiuni de stabilire a politicilor la nivel de sistem al Procuraturii şi administrarea acestui sistem.
„La momentul actual, ţinând cont de numărul cauzelor penale instrumentate, dar și de evoluția rapidă a fenomenului infracțional, a apărut necesitatea fortificării capacităților de exercitare sau conducere a urmăririi penale de către procuraturile specializate, precum şi a procuraturilor teritoriale la capitolul reprezentării învinuirii în instanţele de judecată, iar realocarea unui număr de procurori din Procuratura Generală este o soluţie plauzibilă în acest sens. Noilor forme de infracționalitate trebuie să le răspundă structuri eficiente care să permită utilizarea optimă a resurselor din cadrul acestora pentru anihilarea și pedepsirea infractorilor, precum și pentru a recupera pagubele generate prin comportamentul infracțional, or, resursele umane în acest sens sunt de o importanță majoră”, spune Procuratura.
Prin urmare, reieşind din circumstanţele de fapt constatate, s-a impus necesitatea optimizării structurii Procuraturii Generale, prin reducerea numărului de funcţii din cadrul acestei subdiviziuni structurale și realocarea acestora către procuraturile specializate și teritoriale.
„Urmare a exercițiului procedurii de optimizare a structurii Procuraturii Generale rămân disponibile pentru realocare în procuraturile specializate și teritoriale 21 funcții de procuror, astfel fiind optimizate 1 funcţie de Adjunct al Procurorului General, 4 funcţii de șef Direcție, 4 funcţii de șef Secție şi 12 funcţii de procurori în secţie. Din numărul total de funcţii optimizate din cadrul Procuraturii Generale, 9 funcții urmează a fi realocate Procuraturii Anticorupţie, 5 funcții către PCCOCS și 7 funcții către Oficiul reprezentarea învinuirii în instanța de judecată a Procuraturii mun. Chișinău. De asemenea, urmează a fi realocate şi 7 funcții de consultant al procurorului, dintre care 4 funcții către Procuratura Anticorupţie și 3 funcții către PCCOCS”.
În contextul celor expuse, ţinem să menţionăm că, demersul enunţat supra, a fost înaintat în condiţiile prevăzute de art.7 alin. (3) din Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, potrivit căruia structura Procuraturii Generale, a procuraturilor specializate și a procuraturilor teritoriale, precum și reședința acestora se stabilesc și se modifică de Procurorul General, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor. Subsecvent, potrivit art.11 alin. (1) lit. g) din legea menționată, Procurorul General are atribuția de stabilire, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor, a structurii interne a procuraturilor.
Reconceptualizarea și optimizarea Procuraturii Generale se circumscrie plenar obiectivelor fixate în Programul de Dezvoltare Strategică a Procuraturii pentru anii 2021-2025, acțiuni orientate spre realizarea unor schimbări majore întru atingerea obiectivului strategic „Administrarea eficientă și modernă a Procuraturii” (IV), iar în consecință și a obiectivului specific „Continuarea optimizării sistemului Procuraturii” (pct.4.1)”, se spune în comunicat.
Cristina Pendea