Astăzi, în cadrul Consiliului raional Strășeni, a avut loc o ședință dedicată promovării și relansării consiliilor comunitare polițienești și activității polițienești comunitare. Evenimentul face parte din Proiectul de Suport Suedez în Implementarea Reformei Poliției, susținut de Guvernul Regatului Suediei.
La ședință au participat reprezentanți de rang înalt ai autorităților publice și partenerilor internaționali:
- Mariana Dîmcenco, președinta raionului Strășeni;
- Alexandru Bejan, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției;
- Olga Toderean -Crăciun, șefa adjunctă la Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat
- Mihail Constantin, șef al Inspectoratului de Poliție Strășeni;
- Matilda Kaufeldt lider de proiect, expert din cadrul autorității de Poliție din Suedia;
- Primari și reprezentanți APL I și angajați ai Inspectoratului de Poliție Strășeni.
Reprezentanta autorității de poliție suedeze, Matilda Kaufeldt, a evidențiat importanța unei cooperări eficiente între poliție și comunitate, subliniind experiența pozitivă a modelului suedez de poliție comunitară. În prezentarea sa, aceasta a împărtășit bune practici privind implicarea cetățenilor în procesul decizional și consolidarea încrederii reciproce între poliție și comunitate.
Olesea Țurcanu, punctul focal al Echipei de implementare a proiectului în RM, a vorbit despre progresele realizate până acum și despre necesitatea continuării reformelor pentru a crea un mediu sigur și inclusiv pentru toți cetățenii. Accentul a fost pus pe rolul consiliilor comunitare polițienești în identificarea problemelor locale și găsirea soluțiilor printr-un dialog constant între poliție și comunitate.
Primarii au vorbit despre modelul lor local de consiliu și utilitatea acestuia, astfel, evenimentul a reconfirmat angajamentul tuturor părților implicate pentru crearea unui model modern de poliție, centrat pe cetățean, care să răspundă nevoilor reale ale comunității, menționăm că în raionul Strășeni, există și sunt funcționale 27 de consilii comunitare de activitate polițienească.
Evenimentul s-a încheiat cu semnare unui Acord trilateral între Consiliul raional Strășeni, Inspectoratul General al Poliției și Cancelaria de Stat, care impune cooperare și implicare multilaterală, pentru ca acest mecanism numit „consiliu comunitar” să funcționeze și să asigure un mediu sigur și prietenos întru prevenirea infracțiunilor.