Spitalul Clinic de Psihiatrie va fi reabilitat termic în cadrul Proiectului de Eficiență Energetică în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Contractul pentru elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică a fost semnat la data de 5 iunie 2024.
Valoare contractului este de circa 360.000 euro, iar durata de execuție este de până la 12 luni. Consorțiul de companii „IGC-Construct” S.R.L. și „BIM-TECH Solution” S.R.L. a fost selectat în cadrul unei proceduri de licitații și va fi responsabil de elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică, precum și de supravegherea de autor a lucrărilor de construcții care vor fi executate ulterior, în conformitate cu proiectul elaborat.
Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, Spitalul Clinic de Psihiatrie este unul dintre instituțiile medicale care înregistrează pierderi majore de energie: „Ne propunem să atingem o reducere a consumurilor de energie termică cu circa 50%, iar a energiei electrice cu 35%”.
Principalele măsuri de eficiență energetică de care vor beneficia cele două clădiri ale instituției, cu o suprafață totală de peste 14.000 de m2:
- Izolarea termică a pereților exteriori
- Înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare
- Izolarea termică și renovarea acoperișurilor
- Renovarea sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii
- Renovarea sistemelor interioare de încălzire
- Instalarea sistemului de iluminat tip LED
- Instalarea sistemelor fotovoltaice
- Implementarea sistemelor de management energetic (SME)
“Clădirea este construită încă în secolul trecut, la începutul anilor ’80, după tehnologii vechi. Saloanele sunt mari, ferestrele sunt vechi. Cheltuielile pentru energie sunt colosale”, a menționat vicedirectorul medical din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie, Iurie Pavlov.
“Noi, într-adevăr, avem o necesitate foarte mare să fie schimbate ferestrele, să fie schimbate ușile, să fie schimbate caloriferele, ca să fie mai cald în clădire și să fie condiții mai bune. Măsurile vor fi binevenite atât pentru pacienții noștri, cât și pentru tot personalul medical”, a completat șefa de secție din cadrul instituției medicale, Lilia Grecu.
Proiectul Eficiența Energetică în Republica Moldova este printre cele mai mari inițiative naționale cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice. În total, 10 instituții medicale vor beneficia de reabilitarea clădirilor. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro, finanțați de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).