Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au declarat că, până în prezent, în Republica Moldova au fost vaccinate 38 de mii de persoane anti COVID-19, informează PROVINCIAL.
„52% din lucrătorii medicali au fost vaccinați. Personalul și beneficiarii din cadrul centrelor de plasament temporar și de lungă durată au fost cuprinși și ei în jur de 20%. Deja 86% din toate dozele au fost utilizate. Aproximativ 40 la sută din teritoriile administrative au finalizat toate dozele care le-au fost distribuite: Soroca, Orhei, Strășeni și alte teritorii. De asemenea, majoritatea teritoriilor administrative în care funcționează centrele de vaccinare, în cadrul instituțiilor medico-sanitare – atât spitalicești, cât și cele primare, sunt la epuizarea stocului cu o proporție de peste 80%”, au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit Ministerului Sănătății, de la startul campaniei de vaccinare anti COVID-19, din data de 2 martie 2021, au fost înregistrate 870 de reacții adverse post-imunizare. Marea majoritate au fost reacții ușoare, cu febră de până la 38.5 grade, slăbiciuni, dureri musculare. În 31 de cazuri au fost reacții moderate, cu febră de până la 39.5 grade, slăbiciuni generale, dureri musculare și articulare. 2,28% dintre persoanele vaccinate au avut reacţii adverse.
Totodată, ei au vorbit despre Registrul Electronic de Vaccinare (RVC19), în care fiecare centru de vaccinare are punctele de vaccinare cu utilizatorii săi. „Registratorul înregistrează persoana în acest registru, fapt care confirmă vaccinarea acestei persoane. Acest lucru se face cu buletinul de identitate, pentru a identifica persoana pentru doza doi și pentru a emite și certificatul de vaccinare, care poate fi printat în trei limbi: română, rusă și engleză”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.
Cristina Jicol