Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că plafonarea taxelor locale este dezaprobată atât de mediul de afaceri mic și mijlociu, cât și de autoritățile publice locale, informează PROVINCIAL.
„Astăzi ne referim la relația autorităților locale cu mediul de afaceri și impactul în special a acestei politici bugetar-fiscale sub aspectul plafonării taxelor locale asupra mediului de afaceri. În primul rând, trebuie să atragem atenția asupra faptului că plafonarea taxelor locale este o lovitură foarte dură anume asupra mediului de afaceri mic și mijlociu. Nici instituțiile statului, nici mediul de afaceri mare, nici autoritățile locale nu vor suferi în mare parte, dar va suferi mediul de afaceri mic și mijlociu”, a declarat Furdui.
„Toate argumentele Guvernului Republicii Moldova și a inițiatorilor acestei inițiative referitor la faptul că plafonarea aceasta a taxelor este un mijloc de protecție a mediului de afaceri sunt practic neutralizate total. Mai mult decât atât, plafonarea taxelor locale nu este susținută inclusiv de întreprinderile sau asociațiile din domeniul agroindustrial din Republica Moldova”, a menționat Viorel Furdui.
Totodată, el a transmis mesajul asociațiilor de business din domeniul mediului de afaceri agroindustrial:
„Asociațiile de profil din domeniul agroindustrial nu au susținut plafonarea taxelor locale și nici politica bugetar-fiscală 2021. Sunt regiuni mai bine sau mai slab dezvoltate. Consiliile locale trebuie să stabilească taxele. Dacă vor fi prea mari nu vor avea investitori, dacă vor fi prea mici nu vor avea surse pentru dezvoltarea comunităților, așa că autoritățile publice trebuie să găsească acest echilibru”.
De asemenea, Viorel Furdui a făcut un apel către Prim-Ministru, Ministrul Finanțelor, Guvernul Republicii Moldova – să analizeze bine această situație, să organizeze discuții, să-și îndeplinească rolul de mediator a discuțiilor între mediul de afaceri și autoritățile publice locale pentru a găsi soluții.
„Cerem să fie stopată adoptarea deciziei privind plafonarea taxelor locale și să începem să discutăm foarte serios cu privire la întregul sistem de finanțe publice locale, consolidarea bazei financiare a autorităților locale, descentralizarea financiară și toate angajamentele Republicii Moldova în domeniul democrației locale, descentralizării și autonomiei locale”, a precizat directorul CALM.
Cristina Jicol