Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, mai multe hotărâri.
În baza actelor prezentate de consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale municipale, raionale, orășenești, sătești (comunale), membrii CEC au aprobat procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Datele reflectă numărul de alegători incluși în listele electorale de bază și în listele suplimentare, numărul de alegători care au primit buletine de vot și cei care au participat la votare, precum și numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral.
De asemenea, în cadrul ședinței, a fost aprobată opinia asupra sesizării depuse de unii deputați în Parlamentul Republicii Moldova, înregistrată la Curtea Constituțională, prin care se invocă pretinsa neconstituționalitate a mai multor norme din Codul electoral.
CEC a modificat unele anexe la hotărârea „Cu privire la stabilirea cuantumului lunar al alocațiilor de la bugetul de stat destinate partidelor politice pentru anul 2023”. Decizia vine urmare a fuzionării Partidului Politic „Partidul Unității Naționale” cu Partidul Liberal Democrat din Moldova.
Totodată, CEC a retras acreditarea a trei observatori naționali din partea Asociației obștești „Asociația pentru siguranța urbană și mediere din Moldova” pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, la solicitarea Asociației.
Membrii CEC au aprobat modificarea componenței nominale a consiliilor electorale ale circumscripțiilor electorale raionale Rîșcani și Sîngerei.
În cadrul aceleiași ședințe, CEC a aplicat o sancțiune sub formă de avertisment Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” pentru încălcarea prevederilor Regulamentului privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public. Decizia vine în contextul examinării unei contestații, unde CEC a constatat distribuirea și difuzarea materialelor publicitare produse de formațiunea politică ca fiind contrare prevederilor regulamentare.
Alt subiect discutat de membrii CEC, ține de datele din rapoartele privind finanțarea campaniei electorale a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, prezentate de către concurenții electorali, la situația din 27 octombrie 2023.
De asemenea, CEC a aprobat hotărârea privind acțiunile de închidere a conturilor bancare cu mențiunea „Fond electoral” ale concurenților electorali deschise la o banca comercială în cadrul alegerilor regionale din 30 aprilie 2023 din UTA Găgăuzia. Astfel, conturile bancare ale concurenților electorali la alegerile menționate vor fi închise, iar soldurile restante ale cinci concurenți vor fi transferate în bugetul de stat.